Zakonska

Zakonska

Druga zakonska skupina

V mesecu oktobru leta 2010 je po odhodu župnika gospoda Jureta Ferleža in do prihoda našega sedanjega župnika gospoda Mira Berglja v januarju 2011 v župniji deloval in opravljal najnujnejše zadeve gospod Tone Marinko. Z gospodom Tonetom smo se nekateri poznali še izpred trideset let, ko smo se srečevali v okviru dnevov zbranosti gibanja Pot (Vinko Kobal).

Gospod Tone je dal idejo in izrazil prepričanje, da bi morali vezi, poznanstva in izkustva iz mladostnih let povezati tudi danes kot odrasli in dejavni člani v župniji. In to so bili zametki, začetki naše zakonske skupine.

Ker je bil gospod Tone le začasno v Radečah, je bilo časa malo, zato smo imeli uvodno srečanje že konec novembra lanskega leta. Zbralo se nas je osem parov. Predstavljeno nam je bilo delo zakonske skupine po programu društva Družina in življenje (nekateri smo že prej bili na tako imenovanih temeljnih vikend seminarjih). Ustanovitelja in voditelja tega programa sta v Sloveniji zakonca Vilma in Dani Siter iz Leskovca pri Krškem. Osnovno vodilo srečanj je prizadevanje za »graditev odnosov med ženo in možem, za katere je vredno živeti«.

V mesecu decembru smo imeli naslednje srečanje. Pridružil se nam še župnik Jure Ferlež, ki je formalno še upravljal župnijo, in začasni voditeljski par, Mateja in Štefko iz Brežic.

Z letošnjim letom pa smo se nekako dokončno oblikovali. Našim stalnim sedmim parom se je pridružil naš župnik Miro in voditeljski par, Darinka in Tomaž iz Leskovca pri Krškem.

Kot skupina in pari smo se lepo ujeli, dobivamo se približno enkrat mesečno. Čeprav smo v skupini kar pisana druščina parov, nas to ne ločuje, ampak predvsem dopolnjuje in bogati. Izkušnje parov z mlajšimi otroki povezujemo z bogastvom tistih, ki imajo že odrasle otroke, pa tudi s preizkušnjo tistih, ki jim milost potomstva ni bila dana.

Naša srečanja so sproščena, v trenutkih osebnih izpovedi pa tudi nadvse resna in čustvena. Gradivo je zelo smiselno pripravljeno. Molitev in besede Svetega pisma nam ponujajo jasne in nedvoumne odgovore na izzive in težave zakonskega življenja.

Res smo hvaležni voditeljskemu paru za vso pomoč in prijazno delo, ki ga namenjata naši skupini.

Prav posebno bogastvo skupine pa je naš gospod župnik, ki povsem nevsiljivo, pa vendar jasno in nedvoumno razlaga predstavljeno Božjo besedo in poglede ter nauke katoliške cerkve v dobro in srečo zakonske zveze.

Nekateri možje se z veseljem udeležujemo tudi tako imenovanih moških zajtrkov, ki jih v okviru delovanja društva organizira Dani Siter.

Ob koncu naših srečanj se znamo tudi poveseliti, nazdraviti in čestitati našim slavljencem ob osebnih in zakonskih jubilejih.

Miran Prnaver

Druga zakonska skupina

Fotografija: Naša zakonska skupina z voditeljskim parom in župnikom Mirom