Kategorija: Bilo je …

Romanje v Posočje

Romanje v Posočje

V soboto, 24. septembra 2022, smo po dveh letih, ko to zaradi korone ni bilo mogoče, župljani iz Radeč ponovno napolnili avtobus in se odpravili na romanje.  

Naš prvi cilj je bilo vznožje hriba Mengore pri Tolminu, kjer so postavljene kapelice križevega pota z mozaiki patra Marka Ivana Rupnika, slovenskega jezuita in kiparja, katerih kopije so od leta 2018 tudi na našem Žebniku. Ustavili smo se pri prvih dveh, si jih ogledali, zmolili in si obljubili, da se vsaj del naše skupine na ta kraj še vrne in nadaljuje pot do cerkve na vrhu hriba. V Tolminu so nam zatem prijazno odprli lepo obnovljeno in urejeno župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja, kjer smo imeli sveto mašo.     

Po okusnem tolminskem kosilu smo pot nadaljevali proti Kobaridu in se ustavili v sirarskem muzeju mlekarne Planika. Pobliže smo spoznali njihovo delo, bogato zgodovino in tesno povezanost s planinskim pašništvom, si ogledali kratek film, nato pa tudi poskusili njihove dobre sirarske izdelke. V centru Kobarida smo se ustavili pri spomeniku Simona Gregorčiča, duhovnika, izjemnega pesnika in domoljuba. Skupaj smo  glasno prebrali njegovo Soči, pesem, ki smo jo v obdobju našega šolanja spoznali prav vsi, in prisluhnili odmevu od hiš na trgu. Tako se lahko deklamira samo v res dobri skupini ☺. Pot smo nadaljevali do Mosta na Soči, se tam z ladjico Lucija popeljali po smaragdni reki do jezera, občudovali lepoto nedotaknjene narave in se nasmejali kapetanovim zgodbam in legendam. Bilo je lepo in gotovo bo tako tudi drugo leto, ko se na romanje odpravimo spet kam drugam.

Zapisala: Mateja Kovač

Foto: Miran Prnaver

Spoštovani starši veroučencev,

Spoštovani starši veroučencev,

začenja se mesec september in v ponedeljek, 5. septembra 2022, začenjamo z veroukom. Tudi letos je obvezen vpis za vse razrede. Vpis h katehezi v naši župniji bo potekal:

1. sept., 2. sept.; oba dneva: od 15.00 do 18:30.

 BOGOSLUŽNI ZVEZEKDELOVNI ZVEZEKUČBENIK
1. razred3-11,00/
2. razred3-11,00/
3. razred3-11,00/
4. razred3-6,50-8,50-
5. razred3-6,50-8,50-
6. razred3-6,50-8,50-
7. razred3- 17,00-/
8. razred3-17,00/
9. razred///

Knjige starši prevzamete pri vpisu k verouku. Prispevek

za katehezo znaša 40 EUR na družino.

VEROUČNI URNIK ZA LETO 2022/23

1. RAZRED: ponedeljek ob 15:30 – Petrov dom

2. RAZRED: sreda ob 16:20 – Petrov dom

3. RAZRED: ponedeljek ob 13:15 – Petrov dom

4. RAZRED: ponedeljek ob 14:05 – Petrov dom

5. RAZRED: ponedeljek ob 14:55 – Petrov dom

6. RAZRED: ponedeljek ob 15:45 – Petrov dom

7. RAZRED: ponedeljek ob 16:35 – Petrov dom

8. RAZRED: sreda ob 14:50 – Petrov dom

9. RAZRED: sreda ob 15:35 – Petrov dom

Veroučna ura traja 40 minut.

Lepo vas pozdravljam, Miro Bergelj, župnik

PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

V nedeljo, 14. avgusta, dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja,  je v radeški podružnični cerkvi Sv. treh kraljev na Brunku potekala sveta maša, pred že tradicionalnim peš romanjem na Zaplaz. Na dobrih 30 kilometrov dolgo pot se je v letošnjem letu podalo kar 15 romarjev. Najmlajši med njimi je dopolnil komaj 11 let, najstarejša oseba, ki se je udeležila romanja, pa jih šteje 69.

Na poti smo se romarji med drugim ustavili ter okrepčali na Leskovcu ter nato še v Šentrupertu. Pot nas je tako kot vsako leto zanesla mimo Mirne, med drugim na kraj, kjer so leta 1943  našli mrtvo telo blaženega Alojzija Grozdeta, mladega mučenca, ki se je za čas svojega življenja odlikoval v trdni veri in stanovitni molitvi. Vsi zbrani smo njemu v čast in priprošnjo zmolili litanije, mati Marija pa nas je vseskozi spremljala skozi molitev rožnega venca.

Po več urah romanja smo prispeli na Čatež, kjer so nas že pričakali dobrotniki iz domače župnije. Pri Domu Čebelica – Centru šolskih in obšolskih dejavnosti smo se nato po naporni večurni hoji spočili, preoblekli in uredili. Sklepni oziroma osrednji dogodek dneva sta predstavljali večerna procesija s svečkami od župnijske cerkve na Čatežu do romarske cerkve na Zaplazu ter slovesna sveta maša, ki jo je daroval generalni vikar novomeške škofije g. Peter Kokotec.

Besedilo: Luka Gorenjec

Foto: Mateja Kovač