SVETOPISEMSKI MARATON 2019

SVETOPISEMSKI MARATON 2019

Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi.

Tako je letos potekal že enajstič, in sicer v Antonovem domu na Viču v Ljubljani. Neprekinjeno branje Svetega pisma se je pričelo v soboto, 26. januarja, in je trajalo do petka, 1. februarja.

Geslo oziroma osrednja misel letošnjega maratona je bila iz pisma Filipljanom »Nič ne skrbite!« (Fil. 4,6)

Vsaki dve uri so se ves teden noč in dan menjale skupine bralcev. Bralci so bili tako predstavniki župnij kot raznih skupin in gibanj.

Šesterica bralcev, ki je zastopala našo župnijo, je brala odlomke Stare zaveze (Prva in druga Samuelova knjiga) v nedeljo, 27. januarja, popoldne. In to je bila ravno nedelja Svetega pisma, ko še na poseben način, predvsem v homilijah naših duhovnikov, predstavijo pomen, vlogo in bogastvo te knjige vseh knjig.

Leta 2012 so se v sodelovanju z lokalnimi koordinatorji pričeli pripravljati tudi številni t. i. “mini” svetopisemski maratoni, ki v maratonskem tednu potekajo v krajih po Sloveniji. Letos je bilo takšnih krajev kar 74.

Tudi v Radečah smo zadnji dan meseca januarja po večerni maši v kapeli eno šolsko uro brali in poslušali Sveto pismo. Prebrali smo vseh osem beril in psalmov ter evangelij, ki  se berejo na velikonočno vigilijo vsako leto pred praznikom Velike noči.

Ker pa se pri vigilijah ne prebere vseh beril, je bil letošnji radeški mini svetopisemski maraton lepa priložnost, da smo se na tak način nekako sprehodili skozi vso zgodovino Božjega ljudstva od stvarjenja do Kristusovega vstajenja.

Zbralo se naj je kar nekaj (tudi iz sosednjih župnij Svibno ter Loka), med njimi pa je Sveto pismo bralo devet bralcev, tudi naš in svibenski gospod župnik.

 

Besedilo: Miran Prnaver

Foto: Danica in Miran Prnaver

Comments are closed.