PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

V nedeljo, 14. avgusta, dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja,  je v radeški podružnični cerkvi Sv. treh kraljev na Brunku potekala sveta maša, pred že tradicionalnim peš romanjem na Zaplaz. Na dobrih 30 kilometrov dolgo pot se je v letošnjem letu podalo kar 15 romarjev. Najmlajši med njimi je dopolnil komaj 11 let, najstarejša oseba, ki se je udeležila romanja, pa jih šteje 69.

Na poti smo se romarji med drugim ustavili ter okrepčali na Leskovcu ter nato še v Šentrupertu. Pot nas je tako kot vsako leto zanesla mimo Mirne, med drugim na kraj, kjer so leta 1943  našli mrtvo telo blaženega Alojzija Grozdeta, mladega mučenca, ki se je za čas svojega življenja odlikoval v trdni veri in stanovitni molitvi. Vsi zbrani smo njemu v čast in priprošnjo zmolili litanije, mati Marija pa nas je vseskozi spremljala skozi molitev rožnega venca.

Po več urah romanja smo prispeli na Čatež, kjer so nas že pričakali dobrotniki iz domače župnije. Pri Domu Čebelica – Centru šolskih in obšolskih dejavnosti smo se nato po naporni večurni hoji spočili, preoblekli in uredili. Sklepni oziroma osrednji dogodek dneva sta predstavljali večerna procesija s svečkami od župnijske cerkve na Čatežu do romarske cerkve na Zaplazu ter slovesna sveta maša, ki jo je daroval generalni vikar novomeške škofije g. Peter Kokotec.

Besedilo: Luka Gorenjec

Foto: Mateja Kovač

Comments are closed.