Kategorija: Leto Gospodovega 2017

Koledovanje

Koledovanje

Koledovanje je star krščanski običaj v času okrog novega leta. Koledniki se preoblečejo v svete tri kralje in hodijo po vaseh ter zbirajo darove za otroke v revnih misijonskih deželah. Ob tem pojejo pesmi in prebivalcem zaigrajo krajšo igrico. Koledovanje izhaja že iz rimskih časov, ko so prvi kristjani hodili po ulicah in oznanjali rojstvJezusa Kristusa. V Sloveniji je bil običaj pogost vse do druge svetovne vojne, nakar je začel v mestih počasi izumirati. V mnogih vaseh zdaj koledujejo samo še otroci.

Koledniki iz Župnije Radeče smo se na koledovanje odpravili 26. 12., na god svetega Štefana. V župnišču se nas je zbralo okoli 30 mladih kolednikov. Razdeljeni v štiri skupine smo se odpravili na obhod po mestu in okolici. Moja skupina je obiskala vasi Jelovo, Močilno in del Radeč. Ostale skupine so šle v Podkraj, Vrhovo, Brunk. Prebivalci so nas z navdušenjem sprejeli in nam ponudili prigrizke in pijačo.

Zbrani denar bo preko Misijonskega središča letos med drugim namenjen obnovi vrtca v Mozambiku, dograditvi osnovne šole v Ugandi, dograditvi cerkve v Zambiji, katehetskemu domu in pastoralnem centru na Madagaskarju. V vseh teh deželah delujejo naši misijonarji, ki bodo dobili naše zbrane darove.

 
Besedilo: Gregor Strniša

Foto: Polona Šmrgut in Miran Prnaver

 

Marijin kip po naših domovih

Marijin kip po naših domovih

Tudi v letošnjem adventu smo kip Marije romarice z veseljem sprejeli v naše domove. Vsako leto so srečanja ob Mariji topla in prijetna. Mnogokrat se ob njej zberejo družine, prijatelji in sosedje. Zelo smo veseli, če nas ob molitvi na domu ob Mariji obišče tudi naš gospod župnik. Ob Mariji molimo rožni venec, lahko pa tudi molitve, ki so priložene. Včasih zapojemo Marijino pesem. V poseben zvezek lahko vpišemo svoja občutja ob tem dogodku. Seveda pa Marija romarica pride tudi k osamljenim ali bolnim, ki jim prav tako prinese obilo milosti. Za to poskrbijo dobri sosedje. Vsak človek si želi topline, miru, ljubezni in razumevanja, še posebej v tem času, da lahko odpre svoje srce Božji skrivnosti. Več ko bomo vložili molitve, dobrih del in truda, lepši bodo božični prazniki.

Besedilo: Regina Pinosa

Foto: Miran Prnaver

Molitveni atelje – V šoli molitve

Molitveni atelje – V šoli molitve

V naslednjem letu bo župnija Sv. Petra v Radečah praznovala svojo 400. obletnico obstoja. V sklopu tega dogodka se je v mesecih novembru in decembru odvijal Molitveni atelje – V šoli molitve.

Ob sredah smo se najprej zbrali pri sveti maši, katero je daroval pater Silvo Šinkovec ob somaševanju našega gospoda župnika Mira Berglja, nato pa smo se preselili v srednjo dvorano Petrovega doma.

Na prvi uri molitve smo govorili o svetosti in prišli do odgovora, da je v svetosti pravzaprav tisti, ki veruje v Boga, vanj zaupa ter živi po Božjem nauku. Vendar svetost ne pride sama po sebi, ampak moramo zanjo prositi, moliti in samo tako lahko v našem srcu vzplamti lučka, ki nas svetli tudi navzven.

V današnjem potrošniško naravnanem svetu nas hitro lahko premamijo raznovrstne dobrine, misleč, da nas bodo osrečile, vendar temu ni tako.

Tisti, ki verujemo, imamo privilegij in se zavedamo, da mir, ljubezen in prava sreča prihajajo iz naše notranjosti, to je iz našega srca.

A da se lahko ta sreča rodi v naših srcih, je potrebno veliko moliti.

Moliti v tišini, moliti v skupnosti, moliti s telesom. Ko se v popolni tišini umirimo, se zavemo telesnih čutov, občutkov in gibov, to pa nam pomaga, da se odpremo in prebudimo v Duhu, ki že moli v nas. Naše telo je tako kraj molitve. Najprej sem, bivam, šele nato razmišljam in v meni je Sv. Duh.

Velikokrat pa je v današnjem svetu, ko je vse polno zunanjih dražljajev, zelo težko najti trenutke tišine in umiritve, zato je še toliko bolj pomembno za to se truditi, veliko moliti, da duša ne ostane nepotešena in srce žalostno.

Po meditaciji smo sklenili večer v skupni molitvi za domovino, za mir v svetu, za Cerkev, papeža Frančiška, duhovniške poklice, za družine, mlade, neverujoče, bolne, za pokojne …

Čisto na koncu nam je pater Silvo Šinkovec podelil še božji Blagoslov in nam zaželel lahko noč.

Molitveni atelje je obiskovalo približno petdeset župljanov in bilo je lepo.

 

Besedilo: Lucija Krajšek

Foto: Miran Prnaver