Koledovanje

Koledovanje

Koledovanje je star krščanski običaj v času okrog novega leta. Koledniki se preoblečejo v svete tri kralje in hodijo po vaseh ter zbirajo darove za otroke v revnih misijonskih deželah. Ob tem pojejo pesmi in prebivalcem zaigrajo krajšo igrico. Koledovanje izhaja že iz rimskih časov, ko so prvi kristjani hodili po ulicah in oznanjali rojstvJezusa Kristusa. V Sloveniji je bil običaj pogost vse do druge svetovne vojne, nakar je začel v mestih počasi izumirati. V mnogih vaseh zdaj koledujejo samo še otroci.

Koledniki iz Župnije Radeče smo se na koledovanje odpravili 26. 12., na god svetega Štefana. V župnišču se nas je zbralo okoli 30 mladih kolednikov. Razdeljeni v štiri skupine smo se odpravili na obhod po mestu in okolici. Moja skupina je obiskala vasi Jelovo, Močilno in del Radeč. Ostale skupine so šle v Podkraj, Vrhovo, Brunk. Prebivalci so nas z navdušenjem sprejeli in nam ponudili prigrizke in pijačo.

Zbrani denar bo preko Misijonskega središča letos med drugim namenjen obnovi vrtca v Mozambiku, dograditvi osnovne šole v Ugandi, dograditvi cerkve v Zambiji, katehetskemu domu in pastoralnem centru na Madagaskarju. V vseh teh deželah delujejo naši misijonarji, ki bodo dobili naše zbrane darove.

 
Besedilo: Gregor Strniša

Foto: Polona Šmrgut in Miran Prnaver

 

Comments are closed.