Predavanje dr. Žiga Andoljška

Predavanje dr. Žiga Andoljška

V četrtek, 14. marca, je župnija Radeče  v domu Sv. Petra gostila zanimivega gosta. Predaval je in se z nami pogovarjal prodekan Fakultete za poslovne vede dr. Žiga Andoljšek. Po uvodnem pozdravu našega gospoda župnika Mira Berglja je predavatelj spregovoril na temo vrednot v gospodarstvu in nasploh v življenju in kako preiti od splošnega nezadovoljstva k iskanju novih možnosti razvoja.

Poudaril je temeljne vrednote, brez katerih nobena civilizacija ne more preživeti. Te so štiri, in sicer  razumnost, srčnost, zmernost in pravičnost.

Zavedati se moramo, da smo v Sloveniji od  osamosvojitve naprej lepo napredovali in zmanjševali zaostanek za razvito Evropo oziroma njenim povprečjem.

To, kar se danes dogaja, pa ni le kriza ( ki je trenutna), ampak bolj stanje, ki bo seveda po vsej verjetnosti še kar trajalo.

Prav tako bi si po svoje želeli, da bi tako kot v socializmu imeli močno državo, po drugi strani pa imeli kapitalizem.

Če je država močna, potem za to potrebuje tudi sredstva (davke) , na osnovi katerih potem deli potrebnim in po potrebi. Velikokrat pa sami bolje vemo, kaj potrebujemo in bi laže sami (brez države) urejali in razporejali svoja sredstva.

Za svoje uspešno ustvarjanje potrebujemo tako podjetnost kot inovativnost. Inovativnost pa ni potrebno, da je kaj velikega, ampak, na primer, že prijazen odnos in nasmeh do strank lahko marsikaj spremeni.

Pri vsem pa je zelo pomembno, da gojimo redoljubnost.  S tem se danih obljub in obvez moramo karseda držati.

Iz svoje lastne izkušnje je dr. Andoljšek poudaril, kako lahko lepo sodelujeta mladost in modrost.

Na koncu pogovora je predavatelj poskušal nakazati rešitve, ki bi lahko prišle v poštev tudi za našo župnijo, kjer je po stečaju tovarne Radeče papir velika brezposelnost in socialna stiska.

Kljub pravemu zimskemu vremenu se je postnega  predavanja udeležilo lepo število obiskovalcev.

Miran Prnaver

Comments are closed.