˝Romanje˝ kipa Fatimske Marije

˝Romanje˝ kipa Fatimske Marije

Trinajstega maja 2017 smo v Katoliški Cerkvi praznovali 100. obletnico prikazovanja Fatimske Marije v Fatimi na Portugalskem. Na omenjenem kraju se je Marija prikazala Jacinti, Frančišku in Luciji 13. maja 1917 in nato vsak mesec do 13. oktobra istega leta (razen avgusta, ko so bili otroci v zaporu).

V svojih prikazovanjih jim je naročila mnogo stvari in jim v tretjem prikazovanju med drugim zaupala sporočilo, ki je kasneje postalo znano kot “Fatimska skrivnost”. Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj odslej pobožno molijo rožni venec in naj se Bogu darujejo s tem, da mu bodo radi prinašali žrtve in sprejemali vse trpljenje v spravo za številne grehe, s katerimi ljudje žalijo Boga. V drugem prikazovanju je Marija napovedala svetovno vojno, zmago njenega brezmadežnega Srca in spreobrnjenje Rusije. V tretji Fatimski skrivnosti opisuje moža v belem, ki prestane mučeništvo, skupaj s kristjani na vrhu gore. To skrivnost pripisujemo atentatu na Svetega Janeza Pavla 2. meseca maja 1981.

V začetku maja letos je pri sveti maši na Rakovniku v Ljubljani nadškof Stanislav Zore blagoslovil Marijine kipe za dekanije ljubljanske nadškofije ter koprske, celjske in novomeške škofije. Vsaka dekanija je oziroma bo tako prejela kipe Fatimske Marije v kapelici. Ti Marijini kipi bodo od 13. maja do 13. oktobra potovali po župnijah in posameznih družinah. Namen ˝romanja˝ Marije po družinah je obuditev družinske molitve, h kateri lahko povabimo tudi sorodnike in sosede.

V naši župniji je kip Fatimske Marije potoval od 1. 8. do 13. 8. 2017. Naše družine so se lahko v ta namen priporočile molitvi rožnega venca, katerega je Marija priporočala, samo oblikovanje molitve na domu pa je prepuščeno iznajdljivosti in željam posameznih družin.

Besedilo: Luka Gorenjec

Foto: Miran Prnaver

Comments are closed.