SVETOPISEMSKI MARATON 2018

SVETOPISEMSKI MARATON 2018

Kristjani vse Božje delovanje razumemo kot utelešenje njegove Besede – in ko ta postaja»dogodek« v našem času in prostoru, smo deležni Boga. Tak dogodek je tudi svetopisemski maraton – izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, 24 ur na dan. Tu ne gre za tekmovanje v hitrem branju Svetega pisma, pač pa je prebiranje Božje besede hkrati tudi molitev za bralca in poslušalce.

Beseda “maraton” nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedimo teden dni, podnevi in ponoči. “Vztrajajte v molitvi, bedite v njej in se zahvaljujte.” Kol 4,2

Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju Svetega pisma, ki letos potekalo v kapeli Antonovega doma na Viču v Ljubljani, se zvrsti več sto bralcev, kar pomeni svojevrstno priložnost za druženje. Letošnji maraton pod geslom  Čujte in molite je letos potekal desetič, od sobote, 27. januarja, do naslednje sobote, 3. februarja. V ponedeljek popoldan je dve ura brala tudi skupina iz naše župnije, ki se ji je pridružila tudi prijateljica iz Metlike. Prebirali smo poglavja iz Esterine knjige in razmišljali ob Jobovi knjigi.

Leta 2012 so se v sodelovanju z lokalnimi koordinatorji pričeli pripravljati tudi številni t. im. “mini” svetopisemski maratoni, ki v maratonskem tednu potekajo v krajih po Sloveniji. V letu 2015 je bilo takšnih krajev več kot 60.

Tudi v Radečah smo prvi dan meseca februarja po večerni maši v kapeli eno šolsko uro brali in poslušali Sveto pismo. Prebrali smo knjigo Sofonija iz Stare zaveze, obe pismi apostola Pavla Tesoloničanom in prvih šest psalmov. Zbralo se naj je kar nekaj, med njimi pa je Sveto pismo bralo deset bralcev, tudi naš in svibenski gospod župnik.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.