Kategorija: Leto Gospodovega 2018

Maša za čebelarje

Maša za čebelarje

V soboto, 8. decembra, so se na Brunku v cerkvi Sv. treh kraljev zbrali čebelarji, da bi na čast sv. Ambroža obhajali sveto mašo in se priporočili za blagoslov dela. To je bilo že 12. tradicionalno srečanje treh čebelarskih društev, in sicer Sevnice, Šentjanža in Radeč ob godu njihovega zavetnika. Brunška cerkev na stranskem oltarju hrani kip sv. Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev, in na lep način povezuje člane sosednjih društev.

Organizacija letošnjega srečanja je pripadla društvu iz Šentjanža. Uvodoma so vse prisotne pozdravili vsi trije predsedniki društev. Sledil je še kratek pozdrav gostov: sevniškega župana in državnega svetnika Srečka Ocvirka in predstavnika občine Radeče.

Mašo je daroval radeški župnik Miro Bergelj, ki je med pridigo omenil, kako so številni svetniki upodobljeni z živalmi. S tem je poudaril kako pomembno je sožitje in skrb za stvarstvo, ki nam je bilo podarjeno in zaupano, da ga negujemo in ohranimo za naslednje rodove.

Pridružil se je tudi radeški župan Tomaž Režun in nadaljevalo se je druženje ob harmoniki Matije Lazarja, petju, pogovoru ter prigrizku in toplem napitku pri družini Skoporc – Zavrl.

Besedilo: Miran Prnaver

Foto: Polona Šmrgut

Obisk sv. Miklavža

Obisk sv. Miklavža

Na predvečer godovnega dne sv. Miklavža, ki je priljubljen posebej pri otrocih, je v radeški cerkvi domača župnija pripravila obdaritev najmlajših.

Za krajši kulturni program so ob mentorstvu katehistinje Ane Novak poskrbeli Lejla Anžič Simončič, Žana Avsec, Špela Čeč, Julija Knez, Nik Strnad in Živa Štruclin, kateri so osvetlili tako pridno kot tudi malce manj vzorno plat otrok v odnosih do staršev, prijateljev in tudi do Boga.

Valerija Orešnik, Jana Strniša, Laura Plazar in Zala Zupan so v podobi angelčkov iskale načine, kako slabosti, katerim podlegajo že otroci, spreobrniti v pozitivno mišljenje, dobra dela in lepe misli, seveda pa so pri tem tradicionalno ponagajali parkeljni, katere so odeti v črna oblačila, opremljeni z žvenketajočimi verigami in žarečih, rdečih obrazov zaigrali Žak Kolenc, Vinko Žan Bec, Nik Strnad in Mark Mavko. Še pred prihodom dobrega moža so tako angelčki kot parkeljni malce razveselili otroke z drobnimi darilci, prvi z bonboni in drugi, s čim drugim, kot šibami.

Vrhunec večera, katerega so se udeležili otroci v družbi svojih staršev in starih staršev, je sledil ob prihodu Miklavža. Dobri mož je v spremstvu angelčkov in parkeljnov pobaral otroke glede pridnosti in ubogljivosti tekom celega leta, a jim na koncu vendarle malce pogledal skozi prste in vsakemu posebej izročil vrečko, polno raznovrstnih daril: nekaj sladkarij, suho in sveže sadje, pisane testenine, katere imajo mnogi otroci najraje na svojem jedilniku, knjižica z zgodbo o škofu Miklavžu – vsakega posebej in darila kot celote so se seveda otroci razveselili in polni pričakovanja, da darilca odprejo v zavetju svojih domov, navdušeni odkorakali iz radeške cerkve.

Besedilo in foto: Doroteja Jazbec

DELAVNICA ADVENTNIH VENČKOV

DELAVNICA ADVENTNIH VENČKOV

Začetek novega cerkvenega leta je čas za izdelavo adventnih venčkov. V soboto pred prvo adventno nedeljo jih že nekaj let izdelujemo tudi na naši župnijski delavnici. Dobrodošel je seveda prav vsak, posebej pa vedno vabimo veroučence in mlajše otroke. Gospod Zdravko je prijazno pripravil obode iz slame, člani župnijsko pastoralnega sveta pa smo poskrbeli za zelenje, pripravo prostora in vodenje delavnice. Mladinki sta skuhali čaj, ga postregli s piškoti – in bilo je prijetno. Drug drugemu smo rezali vejice, podržali venec, zategnili žičko, prilepili okrasek, namestili svečko in se vmes mimogrede še kaj posvetovali.

Pod našimi bolj ali manj spretnimi prsti je nastalo kar nekaj lepih venčkov. Izdelali smo tudi velikega, skupnega, župnijskega. Tega v cerkvi vedno namestimo na častno mesto ob oltarni mizi. Na prvo adventno nedeljo je bil, tako kot vsi ostali venčki pred oltarjem, blagoslovljen. Zdaj nas bo vsak teden več prižganih svečk opominjalo, da je praznik rojstva Odrešenika vse bliže in bliže…

Ali bi prihodnje leto svoj venček naredili skupaj z nami?

Prijazno vabljeni že zdaj!

 

Besedilo in foto: Mateja Kovač