Obisk sv. Miklavža

Obisk sv. Miklavža

Na predvečer godovnega dne sv. Miklavža, ki je priljubljen posebej pri otrocih, je v radeški cerkvi domača župnija pripravila obdaritev najmlajših.

Za krajši kulturni program so ob mentorstvu katehistinje Ane Novak poskrbeli Lejla Anžič Simončič, Žana Avsec, Špela Čeč, Julija Knez, Nik Strnad in Živa Štruclin, kateri so osvetlili tako pridno kot tudi malce manj vzorno plat otrok v odnosih do staršev, prijateljev in tudi do Boga.

Valerija Orešnik, Jana Strniša, Laura Plazar in Zala Zupan so v podobi angelčkov iskale načine, kako slabosti, katerim podlegajo že otroci, spreobrniti v pozitivno mišljenje, dobra dela in lepe misli, seveda pa so pri tem tradicionalno ponagajali parkeljni, katere so odeti v črna oblačila, opremljeni z žvenketajočimi verigami in žarečih, rdečih obrazov zaigrali Žak Kolenc, Vinko Žan Bec, Nik Strnad in Mark Mavko. Še pred prihodom dobrega moža so tako angelčki kot parkeljni malce razveselili otroke z drobnimi darilci, prvi z bonboni in drugi, s čim drugim, kot šibami.

Vrhunec večera, katerega so se udeležili otroci v družbi svojih staršev in starih staršev, je sledil ob prihodu Miklavža. Dobri mož je v spremstvu angelčkov in parkeljnov pobaral otroke glede pridnosti in ubogljivosti tekom celega leta, a jim na koncu vendarle malce pogledal skozi prste in vsakemu posebej izročil vrečko, polno raznovrstnih daril: nekaj sladkarij, suho in sveže sadje, pisane testenine, katere imajo mnogi otroci najraje na svojem jedilniku, knjižica z zgodbo o škofu Miklavžu – vsakega posebej in darila kot celote so se seveda otroci razveselili in polni pričakovanja, da darilca odprejo v zavetju svojih domov, navdušeni odkorakali iz radeške cerkve.

Besedilo in foto: Doroteja Jazbec

Comments are closed.