Maša za čebelarje

Maša za čebelarje

V soboto, 8. decembra, so se na Brunku v cerkvi Sv. treh kraljev zbrali čebelarji, da bi na čast sv. Ambroža obhajali sveto mašo in se priporočili za blagoslov dela. To je bilo že 12. tradicionalno srečanje treh čebelarskih društev, in sicer Sevnice, Šentjanža in Radeč ob godu njihovega zavetnika. Brunška cerkev na stranskem oltarju hrani kip sv. Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev, in na lep način povezuje člane sosednjih društev.

Organizacija letošnjega srečanja je pripadla društvu iz Šentjanža. Uvodoma so vse prisotne pozdravili vsi trije predsedniki društev. Sledil je še kratek pozdrav gostov: sevniškega župana in državnega svetnika Srečka Ocvirka in predstavnika občine Radeče.

Mašo je daroval radeški župnik Miro Bergelj, ki je med pridigo omenil, kako so številni svetniki upodobljeni z živalmi. S tem je poudaril kako pomembno je sožitje in skrb za stvarstvo, ki nam je bilo podarjeno in zaupano, da ga negujemo in ohranimo za naslednje rodove.

Pridružil se je tudi radeški župan Tomaž Režun in nadaljevalo se je druženje ob harmoniki Matije Lazarja, petju, pogovoru ter prigrizku in toplem napitku pri družini Skoporc – Zavrl.

Besedilo: Miran Prnaver

Foto: Polona Šmrgut

Comments are closed.