Obisk Karitas Radeče v domu v Loki

Obisk Karitas Radeče v domu v Loki

V petkovem sončnem dopoldnevu, 11. januarja, je Župnijska Karitas, ki zajema radeško in svibensko župnijo, izvedla obisk oskrbovancev, ki jesen življenja preživljajo v Trubarjevem domu upokojencev v Loki.

Po uvodnih besedah župnika Mira Berglja, ki se je navezoval na minuli praznični čas ter ob tem vsem zaželel predvsem zdravja in dobrega počutja, je zgodbo močne sporočilne vsebine prebrala Mimica Mesojedec. Po pozdravu župnika Janeza Jasenca, ki je ravno tako izrekel želje po vsem dobrem in lepem, je Radečane, ki bivajo v TDU Loka, nagovoril tudi tajnik Župnijske Karitas, Miran Prnaver. Poudaril je, da dobrodelnost, katere osnovno vodilo njihove organizacije za starejše ni več toliko v pomembnosti razdeljevanja hrane (k sreči so najtežji časi pomanjkanja minili), pač pa so najpogosteje druženje, topla beseda in čas, posvečen človeku, večjega pomena. Izrekel je še zahvalo osebju TDU Loka, ki je priskočilo na pomoč pri organizaciji srečanja z vidika obveščanja, prav tako pa je ob povečanju starostne dobe izrazil zadovoljstvo, da so sokrajani v lepem domu, v katerem zanje lepo skrbijo.

Druženja z obdaritvijo se je udeležilo 36 oskrbovancev TDU Loka, katerih matični dom je bil, preden so ostareli in postali pomoči potrebni, v občini Radeče, dve izmed njih pa sta bili pripeljani iz zasebnega institucionalnega varstva, katerega izvajajo na Turistični kmetiji Čučnik na Polani.

Spremljajoč glasbeni program, ki je zbrane vidno razveselil, so oblikovali trije mladi fantje: brata KavšekJošt na trobenti in Metod na klavirski harmoniki ter Matija Lazar na diatonični harmoniki. Ob koncu so prostovoljke Župnijske Karitas razdelile darilne vrečice in Marijanski koledar vsakemu izmed oskrbovancev, ki so bili prisotni, 12 tistih, ki so šibkejšega zdravja ali slabšega počutja, pa sta župnika, skupaj s Prnaverjem, obiskala v njihovih sobah.

Tudi letos se je izkazalo, da so starejši bolj kot darila, ki ga sprejmejo iz rok prostovoljcev, hvaležni za pozornost, ki jim namenijo soljudje – s stiskom rok, toplim pogledom in pogovorom, za katerega v današnjih časih žal vse prepogosto zmanjkuje časa (ali pa je to le izgovor?).

Vsekakor je bil obisk Župnijske Karitas za marsikaterega, če ne kar večino izmed oskrbovancev, eden najbolj prijetnih dogodkov dneva ali morda celo daljšega obdobja.

Besedilo in foto: Doroteja Jazbec

Comments are closed.