Seminar za izlitje Svetega Duha v župniji Radeče

Seminar za izlitje Svetega Duha v župniji Radeče

Sadovi drugega vatikanskega koncila (1962-1965) so tudi številna gibanja v Cerkvi, ki so se pojavila in začela delovati v drugi polovici prejšnjega stoletja. Med njimi je tudi Karizmatična prenova v duhu (Prenova v duhu). Začetki tega gibanja segajo v leto 1967 v ZDA. Kmalu se je začelo širiti tudi po Sloveniji. To novo evangelizacijo podpirajo vsi zadnji papeži in jo zavzeto priporočajo tudi slovenski škofje. Gibanje, ki na nov način, z novim ognjem v srcih prinaša srečanje z živim Jezusom, je organiziralo tudi seminar za izlitje Svetega duha, ki smo ga imeli sedem ponedeljkovih večerov (od 13 . januarja pa do 24. februarja) v naši župniji.

Vsako srečanje se je začelo s sveto mašo in se potem nadaljevalo v domu sv. Petra. Srečanja je vodil g. Marjan Dvornik, ki že več kot 40 let aktivno sodeluje v Prenovi. Srečanj sta se udeležila tudi dr. Janez Cerkovnik, koordinator za duhovna gibanja in nove skupnosti v naši nadškofiji, in jezuit p. Mio Kekič. Srečanje je obiskovalo med 45 in 55 udeležencev. Vsako srečanje je bilo sestavljeno iz slavljenja (petja), ko smo se nekako ogreli, sledilo je predavanje – poučevanje, nato pa delo v skupinah, kjer je lahko vsak povedal svoje mnenje, občutke in spoznanja. Če je kdo želel, je lahko podelil konkretne izkušnje, spremembe, ki jih je doživljal po teh globokih srečanjih. Na srečanjih je bila priložnost tudi za sveto spoved in bolniško maziljenje. Prejeli smo knjižico – gradivo, po kateri smo lahko delali doma.

Spoznali smo stvari, ki so bile za večino nekoliko drugačne, nove, kot so počivanje v duhu in govorjenje v jezikih. Pa vendar so se vse te stvari v preteklosti oziroma predvsem v začetku Cerkve redno dogajale. Človek mora imeti odprto srce, da lahko Sveti duh vstopa v naša življenja s svojimi darovi, nas spreminja, opogumlja in nam pomaga na življenjski poti. To pa so stvari, ki si jih vsakdo želi v življenju. Zato je bil seminar v naši župniji lepa priložnost, da smo se na tej naši poti okrepili, se med seboj podprli in bomo tako lahko še bolj zavzeto in polni Svetega duha delovali vsak pri sebi in v občestvu.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.