PREDAVANJE JANJE BLATNIK

PREDAVANJE JANJE BLATNIK

V soboto, 3. marca 2012, smo imeli v Petrovem domu postno predavanje.

Na povabilo našega gospoda župnika nas je obiskala invalidka gospa Janja Blatnik.

Janja se je rodila leta 1954 v okolici Krškega. Ko je bila polna energije, je pri 33-ih letih pri četrti nosečnosti prišlo do hudih komplikacij. Imela je izvenmaternično nosečnost in na poti v bolnišnico je skoraj izkrvavela. Pri operaciji je dobila prevelik odmerek anestezije in padla v šok ter dobila poškodbo centralnega živčnega sistema. Posledica tega je parkinsova bolezen.

Po šestih letih iskanja pomoči so se v Kliničnem centru odločili za operacijo glave, na osnovi katere bi se izboljšalo stanje glede parkinsove bolezni. Namesto ozdravitve je postala popolni invalid.

Zaradi nesrečnega naključja pri operaciji ji je bila umetno povzročena možganska kap.

V komi je bila pet tednov. Bila je v polni temi, vendar se je v sebi zbudila, vse je slišala,razmišljala, sanjala … , ni pa se mogla premakniti in zdravnikom dati znaka, da je živa. Hoteli so jo že odklopiti, mož in otroka so se od nje že poslovili. Zdravnik, ki je stal ob njeni postelji, pa je naenkrat zagledal solzico na njenih vekah.

Po vseh teh preizkušnjah je dvanajst let dobesedno životarila in si tudi stregla po življenju. Vere skoraj ni imela nič. Po srečanju s patrom Brankom Cestnikom leta 1999 je v njeno življenje prišlo spreobrnjenje. Spoznala je vero, jo poglobila, spoznala moč odpuščanja, predvsem pa dobroto, upanje in ljubezen.

Sedaj že nekaj let pravi, da živi srečno življenje, saj če bi bila zdrava, ne bi v sebi odkrila toliko talentov, ki jih razdaja pomoči potrebnim. Janja Blatnik zelo rada pride med ljudi in pričuje za Boga s svojim življenjem in spreobrnjenjem.

Gospa Janja je izdala že sedem svojih knjig.

Iz zadnje, Na poti življenja ni sreče brez trpljenja, je na našem predavanju gospa Darinka Slanovec prebirala odlomke pesmi in proze. Gospa Darinka je povezovala pogovor s gostjo.

Sicer pa je bilo predavanje organizirano s pomočjo članov duhovnega gibanja Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov.

Predavanje je bilo zelo lepo obiskano. Predvsem pa je bilo lepa in zelo pretresljiva ter poučna postna spodbuda za vse, ki smo se ga udeležili.

Miran Prnaver

Comments are closed.