POROČILO O DELU ŽUPNIJSKE KARITAS RADEČE ZA LETO 2020

POROČILO O DELU ŽUPNIJSKE KARITAS RADEČE ZA LETO 2020

Leto 2020 je bilo za ŽK Radeče, tako kot za vse nas,  prav posebno in drugačno kor pretekla leta.  

S prihodom epidemije se je tudi delo v naši Karitas močno spremenilo. Žal nismo mogli več imeti uradnih ur in redno deliti hrane. Pri nujnem delu so sodelovali samo mlajši prostovoljci in prostovoljke. S strani Škofijske Karitas smo dobili natančna navodila, kako ravnati v teh tako posebnih časih. K sreči v času vrhunca prvega vala epidemije (druga polovica marca in april) ni bilo veliko klicev in potreb po pomoči. V nujnih primerih smo interventno pomagali.

8 naših članov se je javilo na poziv Civilne zaščite in je bilo na seznamu, če bi bilo potrebno pomagati občanom, predvsem pri dostavi hrane iz trgovine.

Število prejemnikov pomoči se skozi leto 2020 ni bistveno spreminjalo. Nekaterim se je stanje toliko izboljšalo, da so se zahvalili za pomoč, na naših vratih pa so se pojavljali tudi novi prosilci, potrebni pomoči.

9.  januarju  smo tradicionalno obiskali naše občane – varovance v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu. Pripravili smo kratek program, zapeli nekaj pesmi, zaigrale  so harmonika, citre in trobenta. Izvedli smo tudi manjšo obdaritev in tiste, ki jim zdravstveno stanje ni dopuščalo skupnega srečanja, obiskali po njihovih sobah.  Obisk v domu je bil objavljen tudi kot prispevek na lokalni televizijski oddaji Utrinki iz Radeč.

29. januarja smo imeli redni občni zbor, ki se ga je udeležil tudi župan Tomaž Režun. Predsednik KS Svibno Primož Knez se je opravičil, ostali predsedniki KS se na vabilo niso odzvali. Pregledano je bilo delo v preteklem letu in narejen plan za letošnje leto.

Na ŠK so bila poslana letna poročila o našem delu, poročilo o razdeljevanju EU hrane ter finančno poročilo (vse za leto 2019).

Izobraževanja v Portorožu  februarja se je udeležil tajnik Karitasa. Tema je bila Odnos – kdo sem. Seminar,  ki naj bi potekal v več sklopih, je bil s prihodom epidemije seveda prekinjen.

Odpadel je redni občni zbor Škofijske Karitas v Ljubljani in ostale aktivnosti, ki so se sicer odvijale na nivoju Škofijske Karitas (srečanja, izobraževanja). Tudi mi seveda v času po občnem zboru nismo imeli rednih sestankov – srečanj.

Pred izbruhom epidemije smo letos prejeli tri pošiljke tako imenovanih »paketov«. V njih je bila zelo raznolika hrana (tudi do 15 različnih artiklov).

Po umiritvi  razmer prvega vala smo v maju in juniju razdelili dve pošiljki tako imenovane evropske hrane. Pri tem smo zelo pazili, da nismo prišli v stik s prosilci. Hrano smo delili zunaj, ne v zaprtih prostorih. Vsi smo imeli zaščitne maske in obvezno je bilo razkuževanje.

Ob družinski tragediji v začetku maja – požaru na Logu pri Vrhovem smo pomagali prizadeti družini. Izročili smo jim večjo količino hrane, ki so jo lahko uporabili zase in za ljudi, ki so jim pomagali pri obnovi. Darovali smo tudi nekaj finančnih sredstev (lastnih iz Župnijske Karitas in tistih, ki so nam jih na Karitas prinesli drugi).  Skupaj s Škofijsko Karitas Ljubljana in ustanovo Radio 1 –  fundacija preprosti blizu je bil poravnan račun za obnovo pogorelega ostrešja. S Škofijsko Karitas smo bili tudi v naslednjih mesecih še v pogovorih o nadaljnji pomoči.

Imeli smo »košarice dobrot«  za prostovoljno darovanje hrane v trgovinah Tuš market, Evro Spin in Mercator. 

V letu 2020  smo  prejeli tri sklope pošiljk EU hrane, vse skupaj v teži 4.560 kg hrane in 3.600 litrov mleka.   

Nadaljevali smo z razdeljevanjem hrane, tako imenovanih »paketov«. Prejeli smo štiri pošiljke take hrane, ki pa je bila zelo raznovrstna (tudi do 15 različnih artiklov) v skupni teži 3.239 kg. V prvi pošiljki v letu 2020 je to pomoč prejelo 94 družin (143 družinskih članov). Skozi vsako naslednje naročilo se je število prosilcev spreminjalo, se dvigovalo pa tudi malo padalo. V zadnji pošiljki je bilo prejemnikov hrane  iz 91 družin  (138 družinskih članov).

V letu 2020 je število prejemnikov pomoči nekoliko padlo, predvsem zaradi tega, ker so nekateri prejemniki iz območja Zidanega Most začeli prejemati pomoč v Rimskih Toplicah.

Opredelitev kriterijev glede prejemnikov EU hrane in paketov hrane po dogovoru ostaja enaka tudi v prihodnje.

Če smo dobili  ponudbo za darovanje oblačil, stanovanjske opreme, pohištva, bele tehnike … od naših občanov, smo z SMS sporočilom  o tem obvestili vse naše prosilce pomoči. S tem smo kot ŽK postali samo posredniki med darovalci in prejemniki. Teh artiklov pa nismo sami prejemali ali skladiščili.  Zaznali smo veliko zanimanje predvsem pri beli tehniki in tudi pri pohištvu, precej manjše pa pri oblačilih.

Sodelovali smo pri razpisu Škofijske Karitas glede počitnic za družine, mladostnike in šolske otroke v Sončni hiši Karitas v Portorožu. Odobrene so bile štiri naše vloge. Tako so se počitnic udeležili štirje otroci iz dveh družin in dve celotni družini. Večji del stroškov  počitnic je  poravnala naša Karitas.

Finančno smo pomagali nekaterim družinam in posameznikom ob stiskah, v katerih so se pojavili.

Uspešno smo se odzvali na občinski razpis za humanitarna društva za leto 2020. Odobrena sredstva smo prejeli v višini 727,28  €.

V akciji pomoči pri nakupu šolskih potrebščin je bilo iz naše ŽK med 27 otrok (iz 6 družin)  razdeljenih za vrednost 1240,00 € bonov za nakup šolskih potrebščin. Vseh družinskih članov je bilo v teh družinah 46. Razdelili smo tudi 285 zvezkov, ki smo jih prejeli pretežno od ŠK. Otroci v Osnovni šoli Radeče se zaradi epidemije niso pridružili Karitasovi akciji zbiranja zvezkov. So se pa zvezki lahko darovali v trgovini Mercator. Žal ni bilo velikega odziva na to akcijo. Kar nekaj zvezkov pa je še ostalo v rezervi za naslednje leto.

V Radeških novicah je bil pripravljen in objavljen članek o našem delu.

Seminarja Karitas, ki je potekal v Celju v Domu sv. Jožefa   v začetku septembra,  se je  udeležil tajnik Karitas.

Pred praznikom vseh svetnikov smo prodajali Karitasove sveče.  Zaradi epidemije je bilo tudi to precej oteženo in  omejeno.

V akciji Družina 2020 – pomoč pri nabavi kurjave – je 12 prosilcev prosilo za pomoč.  Vse vloge  so bile pozitivno rešene. Vsi prejemniki so prosili za drva in dobili pomoč v vrednosti 1.900 evrov oziroma  približno 35 metrov drv, ki  so jih dostavili trije dobavitelji iz naše občine in okolice.

Pripravljali smo se, da bi tudi leta 2020 iz lastnih sredstev  nabavili del ozimnice. Drugi val epidemije v jeseni nam je žal tudi to preprečil.

V letu  2020 se je v elektronskem  svečniku v župnijski cerkvi  nabralo 500, 00 € sredstev. Vsa zbrana sredstva v elektronskem svečniku v župnijski cerkvi so bila namenjena za pomoč prosilcem naše Karitas. Ker je bil zaradi epidemije precejšen del leta brez svetih maš za farane, se je tudi to poznalo pri znesku, darovanem v elektronskem svečniku.

V letu 2020 so bile  na ŠK posredovane štiri  vloge za pomoč pri plačilu položnic. Odobrene so bile vse, v skupni vrednosti 550,60 € pomoči.

Pridobili smo del sredstev iz naslova namenitve dela dohodnine za potrebe Karitas.

Našim donatorjem in sodelavcem smo voščili za božično-novoletne praznike in se jim zahvalili za vso pomoč in podporo. Prav tako je bil v oglasnem panoju pred trgovino Mercator izobešen plakat z voščilom in zahvalo.

O dejavnostih smo poročali na spletni strani župnije Radeče, na spletni strani posavje.info in radeški.utrip, v glasilu Radeške novice in časopisu Posavski obzornik ter katoliškem tedniku Družina.

O pomembnejših zadevah smo občane obveščali tudi preko oglasnega panoja pred trgovino Mercator v Radečah.   

Konec leta smo se prijavili na akcijo Slovenske Karitas: Vidni in varni na cesti. V njej naj bi opozarjali in delili material ( zgibanke in odsevne  trakove) predvsem starejšim. Prejetega materiala zaradi razmer nismo mogli razdeliti in bo počakal na boljše čase.

V letu 2020  je v ŽK sodelovalo 17 prostovoljk in prostovoljcev.  Občasnih sodelavcev (pomoč pri razkladanju hrane) pa je bilo še približno 10.  V letu 2020 je bilo opravljenih 760 ur prostovoljnega dela. V času epidemije rednega dežurstva ni bilo, pisarna je bila odprta le v času, ko smo delili hrano in v primeru individualnih potreb, če so razmere to dopuščale.

Vsi prostovoljci Karitas prejemamo mesečno glasilo Slovenske Karitas Žarek dobrote.

V letu 2020 je pomoč sprejelo naslednje število oseb:

pomoč  prejelo: 307 oseb

pomoč pri plačilu položnic: 4 osebe

pomoč s šolskimi potrebščinami: 27 otrok

pomoč pri nabavi energentov za ogrevanje: 12 družin  

V letu 2020 je bilo tako v ŽK Radeče razdeljene hrane v  teži 11.699 kg ter izdane pomoči (položnice, kurjava, šolske potrebščine, počitnice … ) v višini 4.250 €.
Kot je iz celotnega poročila vidno, je veliko dejavnosti, ki smo  jih imeli v načrtu (postna akcija, srečelov ob župnijskem žegnanju, romanje, srečanje ostarelih, nedelja in teden Karitas, Klic dobrote, pomoč Miklavžu pri nabavi daril….) žal preprečil virus in izredno stanje, ki ga je povzročil. Tako je bilo vse delo prilagojeno in spremenjeno. Bili smo med tem, da strogo upoštevamo pravila, ukrepe in omejitve in kljub vsemu nudimo kolikor se le da pomoči prosilcem.

Za vse opravljeno velja iskrena zahvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem ter obema duhovnikoma. Posebna zahvala velja tudi Škofijski Karitas Ljubljana, s katero zelo dobro sodelujemo.  Zahvala velja tudi Občini Radeče, osnovni šoli Radeče, donatorjem za pomoč pri prevozih hrane iz Ljubljane in drugim, s katerimi sodelujemo. Vsak po svojih močeh prispevamo koščke, ki skupaj oblikujejo delo in poslanstvo radeške Karitas. Poleg vseh prostovoljnih ur pa prostovoljci ŽK v veliki večini za vse stroške svojega dela (prevozi, pisarniški, materialni stroški) ne dobijo nobenega povračila, ampak je to njihov dodatni prispevek za uspešno delo naše Karitas.

Konec avgusta je minilo 10 let od ustanovitve naše Župnijske Karitas. Hvala vsem nekdanjim in sedanjim sodelavcem radeške Karitas za vse, kar je bilo v teh desetih letih narejenega dobrega in lepega za naše bližnje v stiski.  

Naj gospod Bog še naprej blagoslavlja naše delo.

Radeče,  10. februar 2021                                                      Miran Prnaver, tajnik  ŽK Radeče

Comments are closed.