KOLEDOVANJE

KOLEDOVANJE

Že vse od leta 1994 se preko Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki pa v praksi pomeni, da otroci in mladi kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Obenem  zbirajo sredstva za več projektov naših misijonarjev po svetu. Letos so se sredstva zbirala za gradnjo dodatnih  učilnic, sanitarnih prostorov, gradnjo novih hiš in osnovne šole pa tudi za obnovo cerkve. Pomoč bo tako šla med drugim na Madagaskar, v Etiopijo, Albanijo, Mozambik, Senegal, Turčijo …    

Geslo letošnje trikraljevske akcije je bilo: »Naše veselje za srečo drugih.«

V župniji Radeče so se župljani letos razveselili obiska kolednikov 26. decembra popoldan. Obiskali so približno 30 domov  širom naše župnije. Letos je bila zaradi znanih razmer  na terenu le ena skupina kolednikov.  Zbrali so dobrih 700 evrov pomoči, skupaj s tistim, kar se je nabralo še v župnijski cerkvi v ta namen, je bilo tako iz naše župnije poslanih 867 evrov pomoči.

Potem ko lani zaradi ukrepov ni bilo mogoče organizirati koledovanja, smo letos lahko veseli, da je ta  lepi staroslovenski ter predvsem humanitarni običaj v času Božičnih praznikov zopet zaživel.   

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.