Blagoslov obnovljenega župnišča

Blagoslov obnovljenega župnišča

V letu, ko sedanja župnijska cerkev v Radečah slavi 110. obletnico izgradnje in posvetitve, se radeški farani z župnikom in dekanom Mirom Bergljem na čelu hvaležni veselijo nove pridobitve. V nedeljo, 5. septembra, je nadškof metropolit Stanislav Zore po maši blagoslovil obnovljeno župnišče. Dela v izvedbi podjetja Kozmus s podizvajalci so potekala lani od maja do julija, blagoslovitev so načrtovali oktobra, pa je odpadla zaradi zaprtja javnega življenja na začetku tretjega vala epidemije. Župnišče poslej krasijo nova streha, fasada z vsemi sestavinami in vhodna vrata, sama stavba pa je v kras Starograjske ulice in mesta. Sicer izvira iz 19. stoletja. Pastoralne dejavnosti pa se deloma odvijajo v župnišču, deloma v Domu sv. Petra.

Nadškof Zore se je v pridigi zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da je župnišče obnovljeno in bo moglo še bolje služiti svojemu namenu. Nadaljeval pa je še posebej o vlogi župnijskega doma v življenju faranov v navezavi na nedeljski evangelij. Kot je poudaril, »na poseben način naj na današnjo nedeljo vsa župnija sliši Jezusovo povabilo: ‘Odpri se’. Naj v resnici doživljajo župnišče kot odprto. Kot povabilo za to, da se v njem srečujejo in oblikujejo, človeško in krščansko skupnost v tem kraju. Kajti, da bi neka hiša mogla biti dom, mora biti naseljena. Hiša brez prebivalcev ni dom, ampak samo prehodna postaja. Tudi župnijski dom more postati dom le na način, da smo v njem doma in v njem skupaj rastemo.«

Nadškofa je na začetku maše je pozdravila Mimica Mesojedec, uvod v pozdrav miru je imel Miran Prnaver, slovesnosti sta se udeležila tudi državnozborski poslanec Matjaž Han in direktorica občinske uprave Marjetka Lipec. Ob koncu maše je župnik Bergelj izročil županu Tomažu Režunu in nadškofu Zoretu spominsko zahvalo za pomoč pri sofinanciranju. Župan Režun je tudi spregovoril o pomembnosti investicije.

Besedilo in foto: Jože Potrpin

Comments are closed.