Svetopisemski maraton 2022

Svetopisemski maraton 2022

Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma poteka v Sloveniji od leta 2007. Tistega leta je bil organiziran ob praznovanju leta Svetega pisma. Krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva se je vsako leto širil.

Letošnji je bil tako štirinajsti po vrsti in je potekal  od sobote, 22., do četrtka, 27. januarja 2022,  neprekinjeno 24 ur na dan. Zaradi epidemiološke situacije, je tako kot lani, celoten maraton potekal preko spleta.

Branje je bilo razdeljeno na enourne termine, ki so jih “pokrivale” vnaprej dogovorjene skupine bralcev. To so bili predstavniki župnij, gibanj, skupnosti, redov, različnih skupin pa tudi družin, prijateljskih skupin in podobno.  V sredo zvečer smo eno uro z branjem Svetega pisma pokrili tudi Radečani s prijatelji.  Žal nas ni bilo ravno veliko, saj jih je kar nekaj zaradi bolezni odpovedalo branje. Brali smo del Matejevega evangelija, torej začetek Nove zaveze.

V dneh svetopisemskega maratona se je zvrstilo okoli tisoč bralcev, pa tudi na mini maratonih je Gospod pokazal, da niti situacija s Covidom ne more premagati Njegove besede. Prijavljenih je bilo nekaj čez 60 mini maratonov, pa še mnogi drugi so potekali, v domovih, pri verouku …, po različnih krajih naše dežele. V preteklosti smo tudi v Radečah že organizirali tako imenovane mini maratone.

Sicer knjigo vseh knjig, kot radi pravimo Svetemu pismu, lahko bere 5,4 milijarde prebivalcev v svojem jeziku. Vsaj del Biblije je preveden v 3324 jezikov. Trenutno je v pripravi približno 400 prevodov Biblije ali Svetega pisma. Slovenci smo svoj prevod Biblije prejeli izpod rok Jurija Dalmatina davnega leta 1584.    

Geslo oziroma osrednja misel letošnjega maratona je bilo iz knjige Razodetja, s pomenljivim stavkom za današnje čase: »Glej, vse delam novo!« (Raz.21,5).

Besedilo: Miran Prnaver

Foto: Mateja Kovač in Danica Prnaver

Comments are closed.