Križev pot v postnem času v župniji Radeče

Križev pot v postnem času v župniji Radeče

Po dveh letih premora  v naši župniji v postnem času zopet molimo križev pot.  Ob premišljevanju o Jezusovem trpljenju je  postni čas  ugoden trenutek za duhovno poglobitev. Velika opora pri tem nam je hoja za Gospodom od postaje do postaje, čeprav mogoče kdaj tudi samo v mislih in ob poslušanju ali branju posameznih zgodb.

Vsak petek imamo molitev križevega pota zvečer pri sveti maši, ob nedeljah pa popoldan  ob 15. uri.  Molitev križevega pota je razdeljena na štirinajst postaj.  Nedeljske križeve pote pripravijo posamezne skupine, ki delujejo v župniji. Na prvo postno nedeljo pripravijo  besedilo križevega pota člani župnijskega pastoralnega sveta v župnijski cerkvi. Naslednje nedelje pa poteka križev pot na podružnicah, in sicer:   2. postna nedelja v Vrhovem –  pripravi župnijska Karitas, 3. postna nedelja na Močilnem – pripravi 2. zakonska skupina, 4. postna nedelja v Podkraju – pripravijo bralci Božje besede. Na 5. postno nedeljo poteka križev pot skupaj s sveto mašo na Žebniku –  pripravijo birmanci, na Jelovem pa križev pot  na 6. postno nedeljo pripravi svetopisemska skupina. S križevim potom zaključimo na Veliki petek, tega  pripravi molitvena skupina. Postaje ali upodobitve križevega pota se nahajajo v  nekaterih cerkvah. Obstajajo pa tudi postaje in kapelice križevega pota v naravnem okolju. Tako imamo v naši župniji križev pot v obliki 14-ih kapelic na Žebniku.

Z molitvijo križevega pota premišljujemo o Kristusu in o pomenu njegovega trpljenja vse do smrti na križu. Zato  prosimo Gospoda, da bi tudi mi svoj križ nosili pogumno in vdano.  In da bi vedno znali vstati, ko nam je najteže v življenju  in nam zmanjka moči. Naj nas v teh trenutkih opogumi misel na Kristusovo  vstajenje, ki je upanje in moč naše vere.

Fotografije so nastale ob križevem potu v Radečah, na Vrhovem in v Podkraju.

Zapisala: Štefica Mlakar

Foto: Mateja Kovač in Miran Prnaver

Comments are closed.