PRAZNOVANJE PETROVE NEDELJE V RADEČAH

PRAZNOVANJE PETROVE NEDELJE V RADEČAH

V nedeljo, 25. junija 2023, smo v Radečah slovesno praznovali god svetega Petra, ki je zavetnik naše župnije.

Apostol Peter, katerega prvotno ime je bilo Simon, je bil prvi papež. Tako je tudi v naši cerkvi na glavnem oltarju upodobljen v papeški obleki s trojno tiaro na glavi. Čeprav je na prvi pogled videti kot mogočen in vpliven poglavar, je bil preprost, skromen galilejski ribič, vihravega in nestanovitnega značaja. Kot smo slišali v pridigi domačega župnika Mira, Petrovo življenje ni bilo popolno. Na glavnem oltarju spodaj ga lahko vidimo skupaj s petelinom, kjer  je prikazan tudi v svoji slabosti in grešnosti, ko je na Veliki četrtek trikrat zatajil Jezusa in se nato kesal.  Kljub vzponom in padcem pa je bilo njegovo življenje popolno samo na koncu.

Pri deseti sveti maši so sodelovali tudi predstavniki različnih župnijskih skupin v mašnih prošnjah, ministranti in pevski zbor. Ob koncu maše smo se spomnili tudi na rojstni dan naše države in ponosno zapeli himno. Veroučenci so prejeli  spričevala in kot običajno dobili še sladoled. Sledilo je še druženje ob pijači in dobri hrani, za katero so poskrbele gospodinje. Po štirih letih je Župnijska Karitas ponovno organizirala srečelov. Srečke je bilo mogoče kupiti po obeh svetih mašah, celotni izkupiček prodanih srečk bo namenjen pomoči potrebnim.

Tako kot življenje apostola Petra ni bilo popolno, je tudi v našem življenju polno lepih in bridkih trenutkov. Naj nas pri tem spremlja misel  Matere Terezije: »Nismo sposobni narediti velikih stvari, ampak majhnih stvari z veliko ljubezni.«

Zapisala: Štefica Mlakar

Foto: Miran Prnaver

Comments are closed.