Župnijsko romanje v Prekmurje

Župnijsko romanje v Prekmurje

Potem ko smo se lani po dveh letih, ko to zaradi korone ni bilo mogoče, župljani iz Radeč in sosednjega Svibnega odpravili  na romanje na Tolminsko, nas je letos pot vodila v Prekmurje. V soboto, 30. septembra, smo napolnili velik avtobus in se odpeljali proti Bogojini in Gradu na Goričkem, nato pa še v Dobrovnik in Turnišče.

V Bogojini, tudi rojstnemu kraju pokojnega mariborskega škofa Jožefa Smeja, smo si ogledali župnijsko cerkev Gospodovega vnebohoda, narejeno po načrtu našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Občudovali smo jo ob zanimivi predstavitvi tamkajšnjega novega župnika Andreja Lažeta, nato pa v njej imeli romarsko sveto mašo. Sledila je vožnja proti Gradu na Goričkem,  kjer smo si pod strokovnim vodstvom ogledali največji grad v Sloveniji. Njegova zgodovina sega v 12. stoletje, do današnje podobe pa so se v njem nalagale, zakrivale in prekrivale številne zgodovinske plasti posameznih obdobij. Prenova je zato precej zahtevna, obsežna in dolgotrajna. V naselju smo si ogledali še župnijsko cerkev Marije Vnebovzete, nato pa se v Bodoncih razveselili okusnega kosila.

V popoldanskem delu dneva smo si ogledali slikoviti Tropski vrt Ocean Orhids v Dobrovniku. Poleg velike zbirke orhidej, med katerimi so posebej ponosni na vanilijo, smo videli različne vrste drugih tropskih rastlin, ki jih poznamo iz našega vsakdana, kot na primer kavo, poper in bananovec, ter bogato zbirko fikusov in živopisanih flamingovcev. Zadnji cilj našega romanja pa je bila cerkev Marijinega vnebovzetja v Turnišču. To je osrednje božjepotno središče murskosoboške škofije, kamor so že od nekdaj radi prihajali romarji iz Štajerske, Hrvaške in Madžarske. Tudi tam nam je njihov novi župnik Marko Magdič cerkev zanimivo predstavil, pred slovesom pa smo v izjemno akustični stari cerkvi skupaj zapeli Marijino pesem. Zaustavili smo se še ob prijazni pogostitvi in se ob sončnem zahodu odpravili proti domu. Hvaležni za skupaj lepo preživeti dan in z mislijo, da bi se v te lepe kraje s prijaznimi domačini prav radi še kdaj vrnili.      

Zapisala: Mateja Kovač

Foto: Miran Prnaver

Comments are closed.