Križev pot v Podsredi na prvo postno nedeljo, 18. 2. 2024

Križev pot v Podsredi na prvo postno nedeljo, 18. 2. 2024

Ob vožnji po cesti po hribu proti Podsredi je kdo že kdaj opazil kapelice križevega pota.

Člani župnijskega pastoralnega sveta smo se skupaj z gospodom župnikom odločili, da bi radeški župljani letos na 1. postno nedeljo obiskali Podsredo.

Na pot se nas je z osebnimi avtomobili odpravilo kar 25.  Ob  vznožju križevega pota smo si  razdelili branje ob posameznih postajah (kapelicah). Te so postavili leta 1834. Vse so lepo obnovljene.

Najprej  smo šli mimo dveh kapelic, ki še nista križev pot. Nekaj korakov naprej smo se že ustavili ob kapelici, označeni z rimsko številko ena. Tukaj smo pričeli z razmišljanjem o trpljenju Jezusa Kristusa.  Pri vsaki postaji smo se ob branju in pogledu v kapelico spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja… 

XIV. postaja pa ni kapelica, ampak večja kapela sv. Mohorja in Fortunata.

Križev pot nas je pripeljal na veliko travnato pobočje, imenovano Stare sv. gore nad Podsredo, kjer stoji gotska cerkev Žalostne matere Božje, ki izvira iz 15. stoletja.  Za njo stoji še gotska kapela sv. Ane iz 14. stoletja.

Po prijetni poti, nekoliko kamniti, ki vijuga med posameznimi kapelicami, je zelo lep razgled na starodavni trg Podsredo in prav tako tudi na grad Podsredo. Ta stoji na pobočju Orlice.

Romanje po postajah križevega pota smo zaključili s skromnim postnim druženjem.

Besedilo: Regina Pinosa

Foto: Mateja Kovač

Comments are closed.