POSTNO ROMANJE TREH ŽUPNIJ V MEDŽUGORJE

POSTNO ROMANJE TREH ŽUPNIJ V MEDŽUGORJE

V lanskem adventnem času se je v župniji Svibno porodila ideja o romanu h Kraljici miru v Medžugorje. Ob misli, da v mali župniji ne bo dovolj udeležencev, smo povabilo razširili na sosednji župniji, župnijo Šentjurij – Podkum in župnijo Radeče.

Za čas pobožne odprave smo si izbrali postni čas. Čas priprave na naš največji krščanski praznik. In res, na romanju od 28. 2. 2024 do 2. 3. 2024 smo imeli neprecenljivo izkušnjo in možnost iskrene osebne ter globoke skupinske poglobitve vere. Prvi dan smo – ob molitvi in premišljevanju Veselega dela rožnega venca – obiskali: v kamenje, brinje in drugo grmičevje ovito vzpetino Crnico, kjer se je Marija v letu 1981 prvič prikazala otrokom ter jim naročila post, molitev in mir. Na cilju, tik pod vrhom, smo v miru in tišini izročili sebe, svoje lastne misli, naše drage in ljube v srcu, pa tudi molitve, zahvale in prošnje Njej, ki nas je sprejela ljubeče, tiho, a pristno v podobi velikega, belega kipa.

Zaradi kakšne kaplje dežja sem in tja smo drugo dopoldne po naši, slovenski sveti maši v kapeli, nadaljevali z molitvijo in premišljevanjem križevega pota ob upodobitvah, ki imajo prostor okoli bronastega Ajdičevega kipa Vstalega Kristusa. Poseben, osebni stik z Njim smo utrnili ob »Njegovih solzah«, ki polzijo iz kolena te kiparske upodobitve slovenskega umetnika. Popoldan je bil namenjen obisku bližnjega mesta Mostar, o katerem smo izvedeli poudarke iz zgodovine, se sprehodili po slikovitem starem mestnem jedru in občutili kratek utrip mesta.

Navdušeni smo bili, da je sončno jutro tretjega dne potrdilo odhod tudi na Križevac, kjer smo v osebnem miru, tihoti in vzponu podoživeli globino postnega časa še preko Križevega pota izpod peresa dr. Primoža Krečiča.

Na poti proti domovini smo v Veprici obiskali »hrvaški Lurd« in v njihovi votlini pod podobo »Lepe gospe« pristopili še k zadnji sv. maši na našem nepozabnem, skupnem romanju.

Romanje treh župnij je bilo zelo posebno in duhovno poglobljeno. Ne le zaradi že predstavljenega temveč tudi zaradi milosti, da je bil z nami na poti duhovni vodja, radeški župnik Miro Bergelj, ki je naša razmišljanja in molitve vodil, usmerjal, odpiral in dopolnjeval z vodenjem nagovorov, misli, molitev, prepevanjem, darovanjem svetih maš, podelitvijo zakramenta svete spovedi in osebnimi pogovori. Iskren Boglonej in naj bo Bog bogat plačnik tudi za tako božje delo v Gospodovem vinogradu.

»Posebna milost je, da je na romanju duhovnik!« je dejala naša odlična turistična vodnica Melita Verlič iz turistične agencije Aritours, katerim smo zaupali celotno organizacijo in vodenje. Tudi ga. Melita nas je očarala s svojo karizmo in izrednim poznavanjem poti ter številnih dogodkov, ki so se odvijali v slabih 43 let dolgem obdobju Marijinih prikazovanj v Medžugorju. Še več, z nami je delila svoj »angelski« glas in z nami sodelovala tudi kot odlična pevka in organistka. Ni kaj: globok poklon zahvale in spoštovanja do njene dodane vrednosti našemu romanju.

Našo pot smo zaključili z razmišljanjem, da bi skupno romanje naših župnij v postnem času postala stalnica. Zagotovo je naša ideja zapisana v Božje načrte. Priporočimo se za uresničitev vsaj vsak v svojem osebnem stiku z Njim.

Besedilo: Tatjana Kavšek

Foto: Mateja Kovač

Comments are closed.