Kontakt

Gospod župnik:
Miro Bergelj
Telefon: 051 232 778
zupnija.radece@rkc.si

Sveta maša

Svete maše so v župnijski cerkvi v nedeljo ob 8. in 10. uri. Na Vrhovem je sveta maša v soboto zvečer ob 19. uri (pozimi ob 18. uri). Delavniške svete maše so v župnijski cerkvi vsak dan ob 19. uri (pozimi ob 18. uri), razen ob torkih, takrat je sveta maša ob 7. uri zjutraj.

Uradne ure

Uradne ure v župnijski pisarni:
januar, februar, marec, november, december:
ponedeljek: 8.00 - 9.00 ter petek: 8.00 - 9.00 in 17.00 -17.45

april, maj, junij, september, oktober: ponedeljek: 8.00 - 9.00 in 18.00- 18.45
petek: 8.00 - 9.00 in 18.00 -18.45

julij in avgust: po vsaki sveti maši

Krištofova nedelja

Krištofova nedelja

24. julija goduje sveti Krištof, ki je zavetnik šoferjev, romarjev, splavarjev, čolnarjev, popotnikov … Ob tem godu smo v nedeljo, 21. julija, obhajali tako imenovano Krištofovo nedeljo, ko blagoslovimo prevozna sredstva in ob tem lahko darujemo za vozila slovenskih misijonarjev. Blagoslov je bil na Vrhovem že v soboto zvečer po maši in v nedeljo v Radečah po obeh svetih mašah. K blagoslovu se lahko pripelje osebne avtomobile, kolesa, motorna kolesa … Ob blagoslovu smo dobili nalepke s svetim Krištofom in molitev za srečno pot.

Akcija za potrebe misijonarjev predvsem v deželah tretjega sveta poteka pod okriljem Misijonskega središča Slovenija. Akcija se imenuje Miva.

Ustanova Miva Slovenija je članica svetovne Mive, že več desetletij zbira sredstva za prevozna sredstva v misijonih. Večji del zbranih sredstev gre za potrebe naših misijonarjev. Na njihov predlog pa vsako leto darujemo kakšno vozilo za potrebe neslovenskega misijonarja.

22. marca 1927 je bila v Kölnu ustanovljena organizacija MIVA (Missions-Verkehrs-Arbeitsgemeinschaft).

Na misijonskem sestanku v Tinjah na Koroškem v oktobru 1986 je padla ideja o samostojni organizaciji MIVA Slovenija. Pokojni nadškof g. Alojzij Šuštar je zadevo podprl in tako je leta 1987 začela ta dobrodelna ustanova pod vodstvom Staneta Kerina svoj zmagoviti pohod.

Vsi smo danes še kako vezani na prometna sredstva. Krištofova nedelja nas vsako leto v juliju poveže v skupni molitvi in prošnji k nebeškemu Očetu, da bi nas vse na priprošnjo sv. Krištofa varoval pri vseh vožnjah na vseh poteh našega življenja. Vozniki, pa tudi drugi, ob tej priložnosti namenijo svoj dar za srečno prevožene kilometre. Kako velik je ta dar in kako rešilen za naše misijonarje in ljudi v tretjem svetu, zgovorno pričajo vozila, sad akcije Miva.

MIVA Slovenija je v letu 2023 podprla 9 projektov v skupni vrednosti 267.934,35 €, kolikor sredstev je bilo zbranih.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.