Srečanje čebelarjev na Brunku

Srečanje čebelarjev na Brunku

V soboto, 3. decembra 2016, smo imeli v naši župniji že deseto tradicionalno srečanje čebelarskih društev Sevnice, Šentjanža in Radeč.  S sveto mašo v podružnični cerkvi Sv. treh kraljev na Brunku smo počastili zavetnika čebelarjev, svetega Ambroža, ki goduje 7. decembra.

Nekaj pohodnikov čebelarjev in članov Planinskega društva Sevnica je prišlo na Brunk peš iz Boštanja. Pred sv. mašo so predstavniki društev vse prisotne pozdravili z nekaj besedami in čebelarskim pozdravom: »Naj medi!«

Po pozdravu nam je mlad harmonikar Matija Lazar zaigral Slakovo pesem Čebelar.  Sledil je pozdrav predstavnika Občine Radeče, občinskega svetnika g. Mirana Prnaverja.  Sv.  mašo je ob somaševanju radeškega  župnika in dekana g. Mira Berglja in župnika g. Janeza Jasenca s Svibnega daroval kaplan iz Sevnice g. Primož Korošec. V pridigi nam je predstavil življenjepis sv. Ambroža. Pri sv. maši so prepevale ljudske pevke Solzice iz Budne vasi. Pred cerkvijo je sledilo prijetno druženje s pogostitvijo in degustacijo več vrst medu.

Kot zanimivost nam je predstavnik občine povedal podatek, da prihajajo čebelarska društva, čeprav so krajevno blizu skupaj,  iz treh škofij. V bližini je namreč edina tromeja škofij v celotnem slovenskem prostoru (Radeče – ljubljanska , Šentjanž – novomeška  in Sevnica –  celjska škofija).

Hvaležni čebelarjem za vse, kar postorijo ob čebelah, in s trdno vero, da se naslednje leto zopet srečamo v najstarejši radeški podružnici, smo se poslovili s prelepega Brunka.

Besedilo:  Regina Pinosa

Foto : Danica Prnaver

Comments are closed.