Križev pot v postu 2017

Križev pot v postu 2017

Postni čas je ugoden trenutek za duhovno poglobitev. Molitev križevega pota vernikom pomaga, da v duhu spremljamo  Jezusa od Pilatove hiše do Golgote.  V župniji Radeče tudi letos v postnem času molimo križev pot. Ob petkih poteka molitev v farni cerkvi, ob nedeljah pa ga različne skupine pripravijo na podružnicah. Letos pa smo ga obeležili še nekoliko drugače. V nedeljo, 19. 03. 2017, smo se odpravili na Kalvarijo v Šmarje pri Jelšah.

Križev pot je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga položijo v grob.  Sodi med standardno opremo katoliških cerkva. Sestavljen je iz 14 slik, ki jih imenujemo tudi postaje križevega pota. Ponekod v Sloveniji najdemo tudi zunanji križev pot v obliki 14 kapelic, od katerih vsaka predstavlja po eno postajo. Take kapelice so pogosto postavljene po pobočju hriba, ki se potem imenuje Kalvarija, kar predstavlja hrib, na katerem je bil Jezus križan. Ena izmed Kalvarij je tudi v Šmarju pri Jelšah, ta je nekaj posebnega. Pot trpljenja, ki je speljana k romarski cerkvi sv. Roka, velja za najobsežnejši pasijonski kompleks v Sloveniji.

Kalvarija je bila zgrajena in opremljena med letoma 1743 in 1753. Najprej je bilo zgrajenih šest velikih kapel, ki se navezujejo na žalostno Mater božjo in pet prizorov rožnega venca – postaj Kristusovega trpljenja. Tako je 14 kapel križevega pota opremljenih z bogatim baročnim dekorjem.  Prva postaja se začne pri kapeli sv. Roka. Kalvarija se nadaljuje po vijugasti poti med kapelami, ki so razporejene tako, da romar vedno vidi le svoj naslednji cilj.   Štirinajsta kapela se začne s svetimi stopnicami in se zaključi z Božjim grobom. Na vrhu je cerkev sv. Roka, ki je bila zgrajena leta1646. Legenda pravi, da je v tem času  na Ptuju razsajala kuga, od koder sta jo prinesla dva domačina. V kratkem času je pomorila več kot dvesto ljudi in da bi Bog to nadlogo pregnal, so na vzpetini nad Šmarjem sezidali kapelico.  Ker je Bog uslišal njihovo molitev, so verniki v zahvalo nanosili toliko darov, da so zgradili novo cerkev in jo posvetili sv. Roku kot zavetniku in priprošnjiku zoper kugo. Baročna kalvarija, ki se vije iz Šmarja pri Jelšah do cerkve sv. Roka, je ena najslikovitejših.  V začetku leta 2001 se je začela temeljita obnova kapel, kamor so namestili kopije kipcev. Originalne skulpture pa so na ogled v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah. Zanimivo je, da so vsi kipi v naravni velikosti. Obiskovalci lahko v muzeju originalen lesen kip obidejo, se ga dotaknejo in doživijo iz vseh zornih kotov.

Vsak ima v življenju svojo pot. Pot, ki vodi po ravnem, v hrib, po tanki brvi čez deročo reko, po mestu ali skozi gozd,… To so naše poti. Poti, ki se križajo z drugimi, nas oblikujejo, bogatijo ali pa tudi ranijo. Križev pot pa je pot, ki jo je prehodil Jezus. Povabljeni smo, da gremo z njim.  Molitev križevega pota nam daje priložnost, da razmislimo o svoji poti življenja.  Da razmišljamo o Jezusovem trpljenju ter skrivnosti človeškega trpljenja.

Besedilo:  Štefica Mlakar

Foto: Miran Prnaver

 

Comments are closed.