Občni zbor Župnijske Karitas Radeče

Občni zbor Župnijske Karitas Radeče

V sredo,1. februarja letošnjega leta, je v prostorih Doma svetega Petra v Radečah potekal Občni zbor Župnijske Karitas Radeče. Občni zbor je vodil predsednik ŽK Radeče gospod župnik Miro Bergelj. Udeležila sta se ga tudi povabljena gosta: župan občine Radeče Tomaž Režun in predstavnica ŽPS Svibno Sonja Kmetič.

Po uvodnem pozdravu in duhovnem uvodu je sledil sprejem dnevnega reda.

Poročilo o delu v preteklem letu je podal tajnik ŽK Miran Prnaver. Leto 2016 je bilo za ŽK Radeče  zelo delavno in bili smo pred številnimi izzivi, kako pomagati pomoči najbolj potrebnim. Število prosilcev se v letu 2016 ni bistveno spremenilo, glede na prejšnja leta. Nekaj prosilcev se je toliko opomoglo, da so se lahko zahvalili za pomoč, na vrata pa so potrkali tudi novi, ki so se znašli v stiski.  V preteklem smo razdelili hrano iz sredstev Evropske unije in blagovnih rezerv in sicer hrane 10.349 kg in 5.928 litrov mleka. V devetih  pošiljkah smo prejeli in razdelili še 11.935 kg jabolk  Preko celega leta smo  prejeli  šest pošiljk  zelo raznovrstne hrane v obliki tako imenovanih paketov (v skupni teži 3.949 kg), ki so jih prosilci na osnovi vlog in potrdil o premoženjskem stanju prejemali v enakomernih časovnih presledkih. Preko škofijske Karitas smo pomagali prosilcem pri plačilu položnic, predvsem za električno energijo, najemnine in zdravstveno zavarovanje. Del ozimnice smo kupili iz lastnih sredstev. Kot vsako leto smo obiskali naše župljane in občane v domu upokojencev v Loki. Prav  tako smo prevzeli organizacijo in finančni del srečanja ostarelih, bolnih in invalidov v naši župniji. Naši prosilci so  prejeli pomoč tudi pri nabavi kurjave, šolskih potrebščin in preživljanju počitnic na morju. Vse te razpise je organizirala Škofijska Karitas Ljubljana. Pri zbiranju zvezkov za otroke v stiski  so tudi letos sodelovali učenci in učenke radeške osnovne šole. Pri naši dejavnosti nam je pomagala tudi Občina Radeče. Sredstva za pomoč smo zbirali tudi s prodajo sveč pred praznikom vseh svetnikov in z ročno izdelavo voščilnic za božično- novoletne praznike.

V preteklem letu je 18  prostovoljk in prostovoljcev radeške Karitas opravilo 1865 ur prostovoljnega dela. Vse skupaj je bilo v letu 2016 razdeljene hrane v teži 35.161 kg, podarjene pomoči (plačilo položnic, šolske potrebščine, kurjava, počitnice) pa v višini 6300,00 evrov.

Podrobnejše poročilo o delu v letu 2016 je na spletni strani župnije Radeče (http://zupnija-radece.rkc.si/?page_id=1172).  Sledilo je še finančno poročilo, ki ga je podal blagajnik ŽK Drago Kozinc. Po razpravi sta bili obe poročili sprejeti.

V nadaljevanju je tajnik  predstavil načrt dela za letošnje leto. V letu 2017 bomo v veliki večini nadaljevali z aktivnostmi iz preteklih  let, sproti pa se bomo prilagajali glede na potrebe prosilcev in  glede na naše zmožnosti. Načrt dela so prisotni člani soglasno potrdili.

Občni zbor je pozdravil tudi župan Občine Radeče g. Tomaž Režun.    Poudaril je, da poteka med občino in Karitasom dobro sodelovanje in se v imenu občine zahvalil za vse opravljeno delo. Pri tem  je poudaril, da bi bilo dobro, da bi se širše slišalo,  koliko je pomoči potrebnih v naši občini in predvsem, koliko je razdeljenih sredstev in hrane v ta namen. Še naprej nas  je spodbudil k uspešnemu delu in dobremu sodelovanju. Menil je, da včasih zadošča že pogovor, druženje in izmenjava mnenj, da lažje najdemo tiste, ki so pomoči najbolj potrebni.

Na koncu se je tudi predsednik ŽK Radeče Miro Bergelj zahvalil za vsa storjena dobra dela, za dobro sodelovanje in si tega zaželel tudi v prihodnje.

Občni zbor je imenoval Štefico Mlakar za novo zapisnikarico Župnijske Karitas. Na občni zbor so bili med povabljenimi tudi predsedniki KS Radeče, Jagnjenica, Podkraj in Vrhovo, vendar se na vabilo  niso odzvali. Namen povabila na  srečanje je bil, da bi tudi  na tak način bolje prepoznali možnost  napotiti nove prosilce na Karitas, če so se znašli v stiski in potrebujejo  pomoč.

Besedilo: Miran Prnaver

Foto : Drago Knez

Comments are closed.