Postno predavanje 2018

Postno predavanje 2018

V letošnjem postnem času smo v župnijo povabili dr. Branka Cestnika, duhovnika, teologa in filozofa, patra klaretinca, mentorja številnih generacij skavtov in zdajšnjega župnika v Frankolovem. Vabilu se je prijazno odzval in v petek, 2. marca, smo se zbrali v našem Petrovem domu.

Predavatelj je v prvem delu predstavitve izpostavil značilnosti t. i. »milenijske generacije«, kot se imenuje generacija, rojena v obdobju od okoli leta 1980 do okoli 2010. Za razliko od prejšnjih generacij so ti mladi odraščali ob »polnem hladilniku«, razmahu računalništva in virtualnega sveta, mobilnih in pametnih telefonih, video igricah in aplikacijah ter posledično povsem svojem pogledu na svet. Ob pomanjkanju služb in stanovanj živijo pri starših precej dolgo in se za ustvarjanje svojih družin odločajo razmeroma pozno. Pri vsem tem pa je za to generacijo značilna izrazita nereligioznost. Delež milenijcev, ki prihajajo v cerkve, je majhen, zato je majhen tudi delež njihovih otrok, ki so krščeni; pa tudi te k udeležbam sv. maš spodbujajo le redki. Pogosto zavračajo vsako obliko institucionalnosti, rituale in vedenjske predpise, tudi v Cerkvi. Kljub temu pa ne živijo brez duhovnosti, sproščenosti in komunikativnosti; tako so se v svetu npr. na teroristične napade presenetljivo odzivali s pozivi k molitvi. Visoko cenijo družino in prijateljstvo, bolj kot zdravje, uspeh in denar. So miroljubna, demokratična, optimistična, ustvarjalna in najbolj izobražena generacija v zgodovini človeštva. Zaradi vseh teh lastnosti so lahko tudi Cerkvi zelo koristni. Za dobro razumevanje vseh ostalih generacij z njimi je, kot je poudaril predavatelj, izjemnega pomena dobra volja, nasmeh in izraženo veselje – in nikakor ne očitanje ali jadikovanje.

Drugi del predstavitve je bilo smiselno nadaljevanje prvega. Ker v Sloveniji, podobno kot drugod v Evropi, upada število vernikov, upada tudi število duhovnikov. Slovenska Cerkev je tako, podobno kot evropska, neizbežno pred korenitimi spremembami. Kljub temu pa to ne bo nekaj povsem novega, saj se je s podobnimi razmerami v svoji zgodovini že srečevala. Morda bi problematiko tudi tokrat kazalo reševati na podobne načine: s širšim povezovanjem in sodelovanjem.

Dr. Branku Cestniku se za predstavitev aktualne problematike, prepletene z njegovimi številnimi izvirnimi in iskrivimi mislimi, iskreno zahvaljujemo. Bilo je nadvse zanimivo!

Zapisala: Mateja Kovač

Foto : Miran Prnaver

Comments are closed.