Križev pot v postnem času 2018

Križev pot v postnem času 2018

Križev pot se je razvil iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja.

Kot vsako leto, imamo tudi letos v Radečah molitev križevega pota. Ob petkih poteka molitev zvečer pri sveti maši, ob nedeljah popoldan pa beremo križev pot na eni izmed podružnic in v župnijski cerkvi. Pri tem lahko sodelujemo ali samo poslušamo. Križev pot pripravijo različne župnijske skupine (ŽPS, Karitas, pevci, birmanci, molitvena skupina, zakonski skupini).

Križev pot vsebuje štirinajst postaj in vsaki postaji je dodana zgodba. Zgodba iz našega življenja. Molitev križevega pota nam daje priložnost, da razmislimo o svoji poti življenja. Vsak nosi svoj križ. Od nas je odvisno, kako se soočimo z njim. Lahko pred njim zbežimo ali mu stopimo naproti. Postni čas nas vabi, da opustimo stare navade in odložimo skrbi, ki nas ovirajo. Pomembno je, da se zavemo, da nas pogosto k tlom potiska teža lastnega greha. Z zakramentom svete spovedi imamo priložnost, da opustimo stare navade in odložimo kovčke, ki nas ovirajo na poti skozi življenje.

Molitev križevega pota nas okrepi, saj s premišljevanjem o Jezusovem trpljenju tudi človeška bolečina ni več tako težka. Obogati nas s pogumom, potrpežljivostjo in usmiljenjem. Predvsem pa nas obdaja z upanjem, saj se bliža največji krščanski praznik Velika noč, ko se bomo veselili Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Fotografije so s križevih potov v Radečah, na Močilnem, Žebniku in Jelovem.

 

Besedilo: Štefica Mlakar

Foto: Miran Prnaver

Comments are closed.