Velika noč 2018

Velika noč 2018

Kar štirideset dni je potrebnih, da se v postnem času pripravimo na praznike, ki osmislijo naše življenje in se v spominu pridružimo Kristusovi drami trpljenja, smrti in nedoumljivem vstajenju, ter praznem grobu.

Na cvetno nedeljo slovenski kristjani na izviren način počastimo Jezusov prihod v Jeruzalem. Tako smo tudi v naši župniji pripravili butarice in zelenje, ki ga je g. župnik Miro blagoslovil na prostoru pred cerkvijo. Po mašni daritvi pa so bile najlepše in največje butarice nagrajene. Omeniti pa velja tudi doživeto sodelovanje pri pasijonu.

Na veliki četrtek so se pri sv. maši predstavili letošnji prvoobhajanci, ki so prejeli v dar hlebček kruha. Pa tudi dvanajst mož, (apostolov) katerim je g. župnik umil noge, je pričalo o novi zapovedi ljubezni, ki jo je Jezus postavil prav pri prvi maši, ki jo je obhajal skupaj z učenci. Takrat je posvetil kruh v svoje telo in vino v svojo kri in nam naročil naj to delamo v njegov spomin.

Veliki petek nas napolni s temino, nemočjo in slutnjo neizbežne smrti, ko se spominjamo, po človeško gledano, Kristusovega poraza. Poraza, ki skeli, boli in zasenči upanje… Kar nekaj se nas je zbralo ob treh popoldan v župnijski cerkvi, kjer smo v molitvi križevega pota doživljali Jezusov krvavi pot, vse do smrti na križu. Večerni obred pa je potekal ob molitvi pasijona in čaščenju križa.

V soboto zjutraj je marsikdo pohitel pred cerkev po blagoslovljeni ogenj, ki ga je ponesel po domovih naše župnije. Blagoslovu ognja pa se je kasneje pridružil blagoslov jedi, ki ne pusti ravnodušnega nikogar izmed nas. V tišino nedoumljive smrti je že kanila slutnja upanja.. Vigilija ju potekala slovesno in doživeto ob branju Božje besede in globokem nagovoru v pridigi, ki nas ni pustila ravnodušne. Ko so pevci na koru radostno zapeli Alelujo smo začutili, da je smrt zares premagana.

Velikonočna procesija je naznanila našemu kraju, da je Jezus zares vstal! Kip vstalega Kristusa, mogočne bandere, godba, pevci, ministranti, nebo z najsvetejšim in velika množica je bila znamenje naše vere v odrešenje in Božje zmage življenja nad smrtjo.

Aleluja, Kristus je vstal, aleluja!

Besedilo: Drago Kozinc

Foto: Drago Kozinc, Danica in Miran Prnaver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.