Blagoslov zvona na Nebeški gori

Blagoslov zvona na Nebeški gori

Nebeška gora je najvišji vrh v naši občini. Njena višina je 958 metrov nad morjem in je, na primer, višja, kot je bližnja Lisca.

Na tej točki je bil 13. septembra leta 2009 postavljen zvon. In sicer na pobudo in s sodelovanjem domačinov ter s pomočjo Občine Radeče  in planinskega društva. Navada je, da se tako znamenje tudi blagoslovi. In ker to do sedaj še ni bilo opravljeno, je nekaj članov planinskega društva podalo takšen predlog. Omenjena pobuda je bila posredovana tudi na seji občinskega sveta. Tako je bilo dogovorjeno, da se blagoslov opravi ob letošnjem občinskem prazniku.

Vsako leto ob občinskem prazniku poteka pohod na Nebeško goro. In tako je bilo tudi letos v soboto, 8. septembra. Na vrhu se nas je zbralo res veliko pohodnikov. Poln avtobus pohodnikov je opravil pot od Zagrada do vrha, še okoli 20 drugih udeležencev pa je prišlo do Čimernega z avtom in nato opravilo zadnji  del poti peš. Tako je bila na vrhu 70-glava množica, med njimi tudi precej mladih in otrok.

Po prihodu vseh na vrh je pozdravne besede namenil predsednik Planinskega društva Radeče Jože Šušteršič. Nato je sledil blagoslovi zvona, ki ga je opravil svibenski župnik Janez Jasenc. Vas Čimerno in s tem tudi Nebeška gora spadata namreč v župnijo Svibno. Gospod Jasenc je ob blagoslovu zaželel, da bi nas taka točka, kot je Nebeška gora z zvonom, povezovala in bi v skupnem druženju bogatili drug drugega in s tem ustvarjali prijetno okolje in počutje.

Na povratku proti domu pa smo bili vsi udeleženci pohoda pod kozolcem pri cerkvi na Čimernem deležni še golaža in pijače.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.