Blagoslovitev obnovitvenih del na cerkvi na Brunku

Blagoslovitev obnovitvenih del na cerkvi na Brunku

Podružnična cerkev Sv. Treh kraljev na Brunku na Radečami, zgodovinsko arhitekturni in umetniški biser na vseslovenski ravni – gotska triladijska cerkev s petimi »zlatimi oltarji«, ob njej je cerkev Marijinega vnebovzetja – je odslej trdnejša in obstojnejša.

V tem letu je bil izveden pomemben projekt, ki pa je bil načrtovan že več let. Najpomembnejša je bila zunanja drenaža, s katero so iz zidov in temeljev odstranili vlago in talno vodo, odpeljali tudi meteorne vode. Izvedena je bila tudi sanacija temeljev, obnova stranskega Marijinega oltarja. Izvajalci so bili Smer d.o.o. Simona in Marka Plaznika, restavratorka Saša Dolinšek v okviru Restavratorskega centra Ljubljana, in sicer z vsemi deležniki, posebej Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije – enota Celje, Centrom za preventivno arheologijo. Finančna sredstva so prispevali Ministrstvo za kulturo, občina Radeče, Nadškofija Ljubljana. Iz zbranih sredstev v denarju in lesu, ki niso bila del prijavljenega projekta, in so jih prispevali v največji meri okoliški farani, pa so bila izvedena dodatna dela. Največja izrecna zahvala je šla vsem zaslužnim, darovalcem, podpornikom in sodelavcem. V nadaljevanju pa naj bi cerkev zasijala še v lepši luči, če bodo sredstva, ko bi obnovili dragocene freske in oltarje.

Po besedah pomožnega škofa dr. Antona Jamnika, ki je na misijonsko nedeljo, 23. oktobra, v tem čudovitem svetišču ob somaševanju župnika in dekana Mira Berglja daroval slovesno mašo, med njo v Marijin oltar tudi vstavil relikvije blaženega Alojzija Grozdeta in blagoslovil obnovitvena dela, »ključnega pomena v življenju je, če bomo zapustili in danes puščamo sled lepega in dobrega v srcih in okolju. Sled dobrih dejanj je zapisana v večni božji spomin.«

Besedilo in foto: Jože Potrpin  

Comments are closed.