Obnovljen stranski oltar v cerkvi sv. Martina na Vrhovem

Obnovljen stranski oltar v cerkvi sv. Martina na Vrhovem

Na žegnanjsko nedeljo, 13. novembra, so se krajani Vrhovega po štirih letih, ko je obnovljeni glavni oltar in druga obnovitvena dela znotraj in zunaj njihove podružnične cerkve sv. Martina, blagoslovil pomožni škof dr. Franc Šuštar, zopet veselili nove pridobitve, obnovljenega stranskega oltarja Marije Kraljice iz 18. stoletja. Restavriral ga je Gregor Podkrižnik. Tudi tokrat so medse povabili škofa Šuštarja, ki je ob župniku in dekanu Miru Berglju daroval slovesno mašo in opravil blagoslov. Že naslednje leto pa je v načrtu nova, podobna slovesnost, ko bo obnovljen še drugi stranski oltar sv. Primoža in Felicijana. Vsem zaslužnim, sodelavcem in darovalcem je šla župnikova in škofova zahvala in čestitka.

Škof Šuštar je v pridigi spomnil na dolgo zgodovino cerkve, na dolg do prednikov, skrb za lepoto zgradbe, življenja, stvarstva in graditev občestva. V nadaljevanju pa je še posebej poudaril: »Hkrati je vsaka obnova cerkve tudi znamenje minljivosti, ki se povezuje z večnostjo. Znamenje Boga med ljudmi povezuje zemljo in nebo. Preteklost s sedanjostjo in tudi prihodnostjo, ki je naša večnost. Pomembno je, da imamo znamenja vere, spomenike, ki nam z zvoniki kažejo v nebo, spomnijo, da smo minljivi. Naj nas ta cerkev spominja na to realnost. Da bi se znali zahvaljevati za dar, darove življenja in prosili Boga za perspektivo večnosti… Naj nas Marija Kraljica, katere oltar smo danes blagoslovili, spremlja, nam pokaže, da je naša dobra Mati, tista, ki nas varuje in poučuje, v težavi prihaja na pomoč.«

Osvežena podoba Martinove cerkve tako še naprej priča o pomembnosti kulturnega objekta sredi naselja, o ljubezni do prednikov, ki so postavili to cerkev pred okoli osmimi stoletji. Kot je poudaril župnik Bergelj, predvsem pa je »smisel cerkve, da se v njej zbiramo k molitvi in maši.« Od leta 2020 je nedeljska maša na Vrhovem v soboto zvečer.     

Besedilo in foto: Jože Potrpin

Comments are closed.