Delavnica adventnih venčkov

Delavnica adventnih venčkov

Župnija Radeče je dan pred prvo letošnjo adventno nedeljo organizirala delavnico izdelovanja adventnih venčkov. 26. novembra so jo med 9. in 11. uro dopoldan izvedli Lado Karlovšek, Mimica Mesojedec in Mateja Kovač, ki so pomagali otrokom pri izdelavi enega od najbolj prepoznavnih simbolov pričakovanja božiča. Delavnice se je udeležilo devet veroučencev in veroučenk, tri predstavnice staršev in navedeni trije izvajalci, vse skupaj pa je s spodbudnimi besedami in tudi samo vključitvijo v delo spremljal domači župnik Miro Bergelj.

Otroci so imeli večino okraskov in vse štiri sveče kot tudi slamnat obod s seboj in so tako ob večji ali manjši pomoči staršev in izvajalcev delavnice poskrbeli za pritrditev smrečja na osnovo ter za edinstvene okrasitve z zvezdicami, storži, trakovi, girlandami in tudi kosmi bombaža. V vsak adventni venček je posamezen izdelovalec vtisnil del sebe in svoje ljubezni do Boga, do pričakovanja Jezusovega prihoda in  se na ta način s prvo fizično-duhovno aktivnostjo pripravil na adventni čas, v katerega smo vstopili zadnji konec tedna v novembru.

Večje veroučenke so adventne venčke izdelale samostojno. Istočasno je potekala tudi priprava velikega adventnega venčka, ki bo ves adventni čas krasil prostor pri oltarju župnijske cerkve, v letošnji izvedbi so z vidika dopolnitev smrečju prevladovali naravni okraski – storži. Vonj smrečja je napolnjeval prostor, v katerem so se prepletali tudi vonji vročega čaja, s katerim smo se izdelovalci adventnih venčkov ogreli ter sladkih prigrizkov, katerih so ob čaju in ustvarjanju v prijetni povezanosti dela Cerkve razveselili posebej najmlajši. Dogodek je bil obenem priložnost za sproščen klepet, za medsebojno spoznavanje in za pogovor o adventno-božičnih temah, kot so denimo predbožična devetdnevnica, prinos betlehemske luči miru in poudarek, da je barva, ki ponazarja advent – vijolična.

Po nekaj manj kot dveh urah dela v prostorih župnišča, je vsak svoj adventni venček odnesel v cerkev. Pri oltarju smo jih razpostavili in poskrbeli za skupinsko fotografiranje. Na prvo adventno nedeljo, dan po izvedeni delavnici, so se nato veroučenci, ki so izdelali adventne venčke, udeležili nedeljskega bogoslužja, na katerem so bili namizni adventni venčki, ki odslej krasijo domove otrok in velik adventni venček, ki krasi prostor pri glavnem oltarju v župnijski cerkvi vse do božiča, blagoslovljeni.

Z uspešno izvedeno delavnico izdelave adventnih venčkov je tako Župnija Radeče (in vsak kristjan prav tako) vstopila v advent, ki je v cerkvenem letu obdobje duhovnih priprav na božične praznike in ko se pri bogoslužju berejo berila, ki napovedujejo prihod Odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je ljudi pripravljal na Jezusov prihod.

Delavnica izdelave adventnih venčkov je bila prva od duhovnih priprav, vidnih tudi navzven, kateri bodo sledile še druge aktivnosti priprave na Jezusov prihod, tako bo denimo v adventnem času po radeški župniji romala Marija romarica v manjši in v večji obliki, v tednu pred božičem pa bo na radeški tržnici na ogled razstava jaslic Majde Kržič v organizaciji Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. Priložnosti priprav na Jezusovo rojstvo pa je seveda za vsakega posameznika več različnih in te lahko v adventnem času izkoristi vsak sam, na način, ki ga prepoznava kot sebi ljubega – vse z namenom, da se srce v karseda čisti, gostoljubni in iskreni nameri pripravi na velik dogodek, ki oznanja, da je človek odrešen. 

Besedilo in foto: Doroteja Jazbec

Comments are closed.