Obisk Karitas v  Trubarjevem domu upokojencev v Loki

Obisk Karitas v  Trubarjevem domu upokojencev v Loki

V četrtek, 5. januarja, smo prostovoljci naše Karitas obiskali občane občine Radeče (to so obenem župljani župnij Svibno in Radeče). Ta ponovoletna srečanja so bila v preteklosti tradicionalna. Kot marsikaj, je čas korone prekinil za dve leti tudi ta obisk. Zato je bilo letošnje srečanje še bolj dobrodošlo. Od našega zadnjega obiska je kar nekaj novih stanovalcev doma, ki so v tem času bili primorani zamenjati svoje domače ognjišče za sobico v domu, kjer pa je lepo poskrbljeno zanje. Trenutno je v domu 32 naših občanov.

Tisti, ki jim je to dopuščalo zdravje, so se zbrali v skupni dvorani, kjer je naprej radeški gospod  župnik Miro Bergelj pozdravil vse prisotne, jim zaželel vse dobro v letošnjem letu, malo je predstavil, kako smo praznovali pretekle praznike v Radečah, in se pozanimal, kako pa so praznovali v domu. Stekla je kar prijetna debata. Lepe pozdrave in spodbudne besede je vsem prisotnim zaželel tudi svibenski gospod župnik Janez Jasenc. Da pa je bilo tudi malo bolj veselo in živahno, je poskrbel mladi Izidor Lazar s harmoniko. Pri nekaterih skladbah smo ga kar družno spremljali s petjem. Na koncu je na kratko predstavil delo Karitas njen tajnik Miran Prnaver. Poudaril je, da je, poleg materialne pomoči, zelo pomembno tudi, da se znamo družiti, pogovarjati in prisluhniti morebitnim stiskam sočloveka. Na koncu srečanja so prostovoljci Karitas vsem prisotnim razdelili priložnostna darila.

Tiste, ki zaradi bolezni niso bili z nami v dvorani, smo nato (oba župnika in tajnik) obiskali še po njihovih sobah.

Vsi, ki smo tistega dopoldneva obiskali dom v Loki, smo doživeli prijetno srečanje z našimi nekdanjimi župljani oziroma občani. Obenem pa smo se ob stiskah in boleznih nekaterih stanovalcev lahko zavedali, kako marsikaj, kar se nam zdi samoumevno (zdravje, dom…), ni tako samoumevno in da velikokrat teh dobrin ne znamo dovolj ceniti in biti hvaležni zanje, dokler jih imamo v izobilju.

Iskrena hvala osebju Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, posebno socialnima delavkama gospema Mojci in Mateji, za vso pomoč in skrb pri organizaciji obiska.

Besedilo: Miran Prnaver

Foto: Mateja Strniša        

 

Comments are closed.