PODELITEV MISIJONSKEGA ZNAMENJA TADEJI MESOJEDEC

PODELITEV MISIJONSKEGA ZNAMENJA TADEJI MESOJEDEC

Na drugo adventno nedeljo, 9. decembra, je v  naši župnijski cerkvi v Radečah naša župljanka Tadeja Mesojedec prejela misijonsko znamenje – svetinjico. Odločila se je, da se za pol leta pridruži misijonarki sestri Ljudmili Anžič v Kambodži.

Kambodža je azijska država v jugovzhodnem delu te celine. Je približno devetkrat večja od Slovenije in ima sedemkrat toliko prebivalcev. Njen standard (bruto domači proizvod na prebivalca) je skoraj devetkrat nižji kot slovenski.

Tadeja  je po izobrazbi univ. dipl. novinarka, zaposlena v Društvu Mladinski ceh. Deluje kot trenerka na področju retorike in javnega nastopanja ter drugih veščin mladinskega voditelja, je tudi strokovnjakinja na področju socialnega podjetništva. V preteklih letih je bila zelo aktivna  voditeljica oratorijev.

Misijon v Kambodži, kamor odhaja, vodijo sestre iz reda hčera Marije pomočnice. Ustanovile so don Boskov center, kjer se izobražujejo mlada socialno ogrožena dekleta. Sestavlja ga vrtec, ki ga obiskuje 200  deklet, nadaljnje izobraževanje pa 400. Tadeja bo poučevala angleški jezik in tako pomagala dekletom k lažjemu vključevanju v družbo in lažjemu dostopu do delovnega mesta.

Slovesnosti v župnijski cerkvi sv. Petra v Radečah sta se udeležili sestri iz ljubljanske skupnosti  hčera Marije pomočnice. Na začetku je vse pozdravila sestra Metka Kastelic, ki sicer spremlja in pripravlja prostovoljce za misijone, misijonsko znamenje pa je ob koncu sv. maše Tadeji podelila inšpektorica  sestra Damjana Tramte.

Župnik Miro Bergelj je v imenu celotne župnije Tadeji pri njenem človekoljubnem delu zaželel obilo blagoslova in zaupanja v priprošnjo Marije pomočnice. Prepričan je, da bo z Marijino pomočjo in pod božjim varstvom  svoje poslanstvo dobro opravila. Čeprav bomo po razdalji sedaj precej ločeni, je za našo župnijo to spodbuda, da bomo v naslednjem obdobju še bolj doživeto in iskreno molili za naše misijonarje. Zbrana nabirka pri tej sveti maši je bila v celoti namenjena don Boskovemu centru v Kambodži.

Tadeja se je na koncu zahvalila vsem, ki so jo do sedaj spremljali v življenju, predvsem njeni družini, in poudarila, da bomo predvsem v molitvi še naprej povezani.

Pri sveti maši so sodelovali njeni rodni sestri, mladinci iz župnije in prijatelji, s katerimi Tadeja sodeluje in prijateljuje.

Miran Prnaver

Comments are closed.