Obnova radeških orgel

Obnova radeških orgel

 

Župnijsko cerkev sv. Petra v Radečah je 29. oktobra 1911 posvetil škof Anton Bonavertura Jeglič. Leta 1926 je cerkev dobila zvonik in v letu 1938 še nove orgle. Tako so skoraj osemdeset stare orgle bile potrebne obnove.

Obnova je potekala od sredine meseca julija do druge polovice oktobra, torej dobre tri mesece. Vrednost obnove je bila 24.500 evrov. Opravil jo je mojster Marijan Bukovšek iz Medvod. V nedeljo, 3. septembra, je po polenajsti maši gospod Bukovšek predstavil sam inštrument ter pomen in način obnove orgel. Na koru je bil tako mogoč ogled orgel tudi od »znotraj«, kar je seveda zelo redka priložnost. V procesu čiščenja in obnove naših orgel so bile razstavljene. Preko 1700 piščali in ostale opreme je bilo tako vidnih in dostopnih.

Orgle je sicer izdelal Franc Jenko kot opus 31 leta 1938. Imajo dva manuala in pedal. Nameščenih je 24 registrov. Sestavlja jih preko 1700 lesenih in kovinskih piščali. Orgle so instrument, ki ga imenujemo tudi kraljica glasbil, tako zaradi velikosti kot tehnične dovršenosti. Lahko rečemo, da so največji in najpomembnejši inštrument v kraju in v naši občini.

Naj po temeljiti obnovi še dolgo služijo svojemu namenu in lepšajo tako bogoslužja kot ostale priložnosti, ko pokažejo vsa svojo veličino, bogastvo in lepoto.

Besedilo Miran Prnaver (del besedila povzet po besedilu iz 11. številke Glasa Župnije Radeče)

Foto: Danica in Miran Prnaver

 

 

Comments are closed.