Monodrama Gregorja Čušina: Vera levega razbojnika

Monodrama Gregorja Čušina: Vera levega razbojnika

V letošnjem letu praznuje župnija Radeče visok jubilej, 400 letnico svojega obstoja. Osrednja praznovanje bo v nedeljo, 24. junija, s slovesno sveto mašo, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. V okviru priprav na praznovanje smo že ob koncu lanskega leta imeli Molitveni atelje – v šoli molitve, ki ga je več večerov vodil p. dr. Silvo Šinkovec. Maja je bil orgelski koncert prof. Andreja Sotlarja, prvega junija pa koncert trobil Glasbene šole Radeče.

V soboto, 2. junija, pa smo se zbrali v domu kulture v Radečah, kjer smo gostili dramskega igralca, dramatika in režiserja Gregorja Čušina. Nagovoril nas je z monodramo Vera levega razbojnika.

Skupaj z nami se je spraševal: »Kaj verujem? V Koga? Komu? In zakaj?«

Kot je sam uvodoma dejal, je to preprosta izpoved vere človeka, ki se dostikrat znajde na “napačni strani”- kot levi razbojnik … Pravzaprav je predstava, ki pa to ni v svojem bistvu … Monolog, v katerem Čušin tudi zaigra in zapoje. V monologu so prisotne številne besedne igre, ki poslušalca še na poseben način pritegnejo, mu potrkajo na vest, obenem pa dajo potrditev, da nas Bog neizmerno ljubi …

Dvorana v domu kulture je bila lepo zasedena. In vsak izmed nas je po koncu »predstave« s hvaležnostjo za darove, talente in nauke, ki jih Gregor Čušin trosi med nas, odhajal na svoj dom. In v življenje. Da bi nam bilo laže, da bi bolje razumeli in ljubili sebe, svet okoli nas in Boga.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

Comments are closed.