Blagoslov obnovljenega Križevega pota na Žebniku

Blagoslov obnovljenega Križevega pota na Žebniku

Križev pot danes poznamo kot najbolj običajno in poljudno obliko pobožnosti do Kristusovega trpljenja, ki nam pomaga, da zremo njegove bolečine in se pustimo dotakniti njegovemu usmiljenju.

V naši župniji imamo Križev pot v obliki 14-ih kapelic na Žebniku. Začetki tega Križevega pota segajo v prvo polovico 19. stoletja. Postaje in freske je že močno načel zob časa, zato so bile potrebne obnove. Obnova se je začela v začetku poletja preteklega leta in bila zaključena konec septembra letošnjega leta. V obnovljene kapelice so vstavljene  reprodukcije Križevega pota z Mengor pri Tolminu. Ta Križev pot je v obliki mozaika izdelal pater Marko Rupnik skupaj s svojim ateljejem Centra Aletti.

Na prizorih Križevega pota, narejeni so v tehniki mozaika, se vidijo samo obrazi, le svetlikanje oči, tako da se vsa duhovna intenzivnost zgosti na obličju. Prav obličje namreč razodeva osebo. Originalni križev pot je bil na Mengorah postavljen leta 2008.

Vodenje obnove je prevzel domači ključar Vinko Bec. Številni domačini in drugi so pomagali na takšen ali drugačen način.

Blagoslov obnovljenih kapelic je potekal na rožnovensko nedeljo, 7. oktobra. Najprej je bila maša v cerkvi Žalostne matere Božje na Žebniku, nato pa blagoslov vsake kapelice posebej in dodatna razlaga vsake postaje in tega, kaj nam p. Rupnik želi preko mozaika Križevega pota sporočiti predvsem za današnji čas.

Mašo in blagoslov je vodil naš gospod župnik Miro Bergelj. On je zavzeto bedel in pomagal pri obnovi ter bil nosilec ideje in postopka, da smo dobili reprodukcijo p. Rupnika na Žebniku.

Slovesnosti sta se poleg številnih domačinov in radeških faranov med drugim udeležila tudi radeški župan Tomaž Režun in priznani slovenski etnolog Silvester Gaberšček, sicer vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Po blagoslovu je sledilo še prijetno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravili domačini.

Slovesnost je spremljalo spremenljivo vreme – od megle, dežja do sonca. Kot je naše življenje lahko spremenljivo, tako tudi za postajami Križevega pota, ki se dogajajo na veliki petek, pride nedelja Kristusovega vstajenja, ki je naše upanje in moč naše vere.

Besedilo in foto: Miran Prnaver

 

Comments are closed.