Razstava v knjižnici Radeče

Razstava v knjižnici Radeče

V petek, 14. oktobra zvečer, je bil v knjižnici Radeče prav poseben dogodek. Knjižnica je prijazno sprejela prošnjo župnije Radeče, da bi bila v njenih prostorih razstava z naslovom Radeška cerkev v letih 1911- 2011.

Razstava je namenjena stoletnici blagoslovitve naše farne cerkve, le-ta je slovesno potekala v soboto,  29. oktobra ob 15. uri pri sveti maši s somaševanjem nadškofa dr. Antona Stresa. Lansko leto smo praznovali 100-letnico postavitve temeljnega kamna (10. julij 1910).

Povabilu našega župnika Mira , da posodijo fotografije in ostali zanimiv material za razstavo, se je odzvalo kar nekaj faranov. In tako sta Drago Kozinc in Miran Prnaver ob pomoči še nekaj prostovoljcev začela pripravljati razstavo. Razdeljena je na več sklopov. Posebej je predstavljena obnova cerkve in zgradb skozi čas, predstavljene so fotografije današnje notranjosti cerkve, zanimive so fotografije duhovnega življenja in dogodkov skozi čas (sveta obhajila in birme, ministranti, mladinci, pevci, jaslice …) in pa tudi predstavitve duhovnikov, ki so delovali v župniji.

Poseben del razstave je namenjen bogati zbirki podobic, ki so bile namenjene najrazličnejšim priložnostim v stoletni zgodovini.

Najstarejša fotografija izvira iz leta 1910, prikazuje rušenje stare cerkve za potrebe gradnje nove.

Knjiga Mohorjeve družbe iz leta 1901 je najstarejši primerek pisane besede na razstavi.

Posebej zanimiva je fotografija, ki prikazuje prihod deklice z oljčno vejico na cvetno nedeljo leta 1941, prav na dan, ko se je na našem ozemlju začela druga svetovna vojna.

Zelo  zanimiva je fotokopija in prevod listine o posvetitvi župnijske cerkve Svetega Petra v Radečah, ki jo je 29. oktobra 1911 opravil tedanji ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič.

Na dobro obiskani otvoritvi razstave 14. oktobra letos so lep večer popestrile izbrane misli organizatorjev, obogatil pa jih je glasbeni program učencev in profesorjev glasbene šole Laško – Radeče.

Razstava je bila na ogled v delovnem času knjižnice do sredine meseca novembra.

Miran Prnaver

Comments are closed.