PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

PEŠ ROMANJE NA ZAPLAZ

V nedeljo, 14. avgusta 2011, je bilo na pobudo našega gospoda župnika Mira Berglja organizirano peš romanje  po poteh mučeništva blaženega Lojzeta Grozdeta na Zaplaz.

Pot od župnijske cerkve v Radečah do Marijinega svetišča in groba blaženega Grozdeta je bila dolga 32 km.

Po jutranji nedeljski maši je devet pogumnih faranov (med njimi dve ženski) prejelo župnikov blagoslov in nato korajžno začelo romanje. Po nekaj kilometrih hoje navkreber so zapustili mejo domače  župnije in stopili v novomeško škofijo, v šentjanško faro. Na poti jih je spremljala molitev, pesem in prijeten klepet.

V Šentrupertu se jim je popoldne  pridružil še naš gospod župnik s tremi romarji.

Na Mirni so se ustavili in pomolili pri znamenju, kjer so našli Grozdetovo truplo, in pot nadaljevali h  končnemu cilju. K Mariji na Zaplaz so prispeli pozno popoldan po devetih urah čiste hoje.

Vsak od romarjev je tej romarski poti lahko dodal osebno prošnjo ali zahvalo in jo zvečer položil na Zaplazu pred Marijo in blaženega mučenca Lojzeta Grozdeta.

Pot je bila za en dan kar zahtevna in sorazmerno dolga. Kljub precej  toplemu dnevu je uspelo vsem romarjem srečno priti na cilj. Pri večerni procesiji z lučkami in slovesni Sveti maši na predvečer Marijinega vnebovzetja so se jim pridružili še nekateri drugi Radečani. Skupaj so se nato v poznih večernih urah utrujeni, a polni lepih spominov in doživetij, vračali domov.

Peš romanje na Zaplaz na predvečer Velike maše naj bi v naši župniji postalo tradicionalno in upamo lahko, da bo drugo leto še kak romar več pripešačil na Zaplaz.

Miran Prnaver

Comments are closed.