NA MOČILNEM JE POSAJENA NOVA LIPA

NA MOČILNEM JE POSAJENA NOVA LIPA

V nedeljo, zadnjega julija 2011,  je bila v podružnični cerkvi Svetega Miklavža na Močilnem sveta maša, ki jo je daroval gospod župnik.

Ob cerkvi, ki je  bila zgrajena okoli leta 1700, stoji veličastna lipa, ki jo počasi najeda zob časa.

Stara lipa šteje verjetno blizu petsto let, saj naj bi izhajala iz časov turških vpadov v naše kraje. Po nedeljski maši pa je stara mogočna lipa dobila mlajšo sestro. Novo močilniško lipo je, tako kot številne druge po državi ob 20-letnici državnosti naše domovine Slovenije, podarila Vlada RS v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

V pripravljeno jamo sta novo lipo postavila-posadila ključarja podružnične cerkve. Gospod župnik jo je blagoslovil.

O pomenu in vlogi lipe in gozda nasploh, saj letos obhajamo leto gozdov, je spregovoril  revirni gozdar Jože Prah. Slovesnost je s pesmimi polepšal radeški cerkveni zbor.

Z izbranimi mislimi o domovini je kulturni del dopolnil Drago Kozinc.

Svete maše in blagoslova ter posaditve lipe se je udeležil radeški župan Matjaž Han, ki je lipi dodal zemljo.

Po končanem uradnem delu je lahko tudi vsak od obiskovalcev lipi »dodal« lopato zemlje in tako dal svoj prispevek za srečno rast nove lipe in naše domovine. Sledilo je prijetno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravili domačini.

Tako ima Sveti Miklavž na Močilnem ob sebi sedaj dve lipi. Ko bo mlada zrasla in njena starejša sestra ne bo več kljubovala močnemu vetru, bo dala ves prostor  mlajši.

S to lepo in zelo obiskano slovesnostjo smo se v naši župniji spomnili letošnje okrogle obletnice naše države Slovenije. Bogu smo se zahvalili za vse prejeto in prosili njegovega varstva za v prihodnje.

Miran Prnaver

Comments are closed.