BRUNK

BRUNK

Podružnična cerkev Sv. treh kraljev  leži na nadmorski višini 560 m in je najstarejša podružnica župnije Radeče. Stoji povsem na meji med župnijama Radeče in Šentjanž, občinama Radeče in Sevnica in škofijama Ljubljana in Novo mesto. Dejansko je sestavljena iz dveh cerkva, druga je posvečena Mariji in izhaja iz leta 1512. Ta Marijina kapela je bila leta 1944 bombardirana in zelo močno poškodovana oziroma uničena. Pred desetletji je bila delno obnovljena (streha).

Med obema cerkvama je zvonik. Zanimivo je, da so hoteli okoli leta 1530 postaviti še tretjo cerkev, a je to preprečil Primož Trubar, ki je takrat služboval v bližnji Loki pri Zidanem Mostu.

Cerkev je potrebna nenehne obnove, ki se opravlja pod budnim očesom spomeniškega varstva. Veliko je že bilo narejenega (okna, klopi, streha in fasada na zvoniku, nova kritina na cerkvi, odvodnjavanje …), čaka pa še ureditev in sanacija notranjosti.

Pred dvema letoma je bila na novo pokrita s skriljem streha nad prezbiterijem. Ker gre za zelo drago kritino, je bil strošek velik. Poleg lastnih sredstev sta projekt sofinancirala še občina Radeče in Ministrstvo za kulturo.

Pri tej obnovi se je zelo osebno angažiral tudi evropski poslanec in predsednik osamosvojitvene vlade gospod Lojze Peterle.

Trenutno je v restavriranju velika slika Križanega iz sredine 18. stoletja, delo Benečana Paulusa Rossinija, ki pa po obnovi začasno mesto dobila( dokler ne bodo na Brunku ustrezni pogoji)  v kapeli naše župnijske cerkve .

Na pobudo prizadevnega našega jasličarja Draga Kozinca je pred tremi leti gospa Ana Korenč iz Šmartnega pod Šmarno goro podarila čudovite jaslice. Narejene so iz dvakrat žgane gline, velikosti preko 30 cm. Poleg Svete družine in pastirjev imajo posebno mesto še trije kralji kot zavetniki cerkve.

Letošnje žegnanje je na nedeljo po prazniku Sv. treh kraljev opravil naš novi župnik gospod Miro Bergelj.

Naslednjo nedeljo pa je  bila po maši tradicionalna licitacija krač in ostalih mesnih dobrot ob prazniku svetega Antona Puščavnika.

Ves izkupiček od licitacije je namenjen nadaljnji obnovi tega starodavnega svetišča.

Miran Prnaver

Comments are closed.