BLAGOSLOV OBNOVLJENE GROBNE KAPELE GUTMANSTHAL-BENVENUTI

BLAGOSLOV OBNOVLJENE GROBNE KAPELE GUTMANSTHAL-BENVENUTI

Gutmansthalova grobna kapela na radeškem pokopališču je kraj, kjer počivajo posmrtni ostanki plemiške družine Gutmansthal-Benvenuti. Dobrega pol stoletja je bila plemiška družina prisotna v Radečah. S svojim  delom, prisotnostjo in ustvarjanjem so pustili velik pečat v našem kraju, kot  tudi drugod po Sloveniji. Gutmansthalovi so bili veliki dobrotniki cerkve  v Radečah, kraju Radeče z okolico ter družinam, ki so bile potrebne pomoči, lahko v obliki hrane ali botrstva (bil je krstni boter določenim otrokom v družini, s tem je prevzel skrb za moralno, duhovno in finančno podporo).

Ludvig Gutmansthal-Benvenuti je bil visoki avstrijski državni uradnik, od leta 1866 pa  poslanec kranjskega deželnega zbora. Po smrti očeta je premoženje prevzel Nikolaj pl. Gutmansthal-Benvenuti. Zelo je bil prisoten in dejaven v času gradnje današnje radeške župnijske cerkve v letih 1910-11, kateri je bil velik dobrotnik in podpornik. Izraz podpore novogradnji je še danes videti v enkratno izdelanih vitražnih oknih ob glavnem oltarju.

V grobnici so pokopani dr. Ludvig, njegova žena Marija in sin Georg. Grobnica je bila postavljena po smrti Ludviga leta 1890.

Po več kot stodvajsetih letih je bila potrebna temeljite obnove.

V letošnjem letu je župnija pristopila k temu projektu. Vrednost obnovitvenih del je znašala preko 33 tisoč evrov. Projekt obnovitve grobne kapele sta v veliki meri podprli Občina Radeče in Hčere krščanske ljubezni – Usmiljenke (ki so z nakupom nasledile posestvo Gutmansthalovih na Hotemežu), vsaka v višini 10 tisoč evrov.

Povabilu botrstva (prispevek v višini 250 evrov in več) se je odzvalo sedem posameznikov, družin oziroma podjetij. Precejšnje število pa je bilo tudi donatorjev, ki so prispevali najmanj po 25 evrov.

Pri obnovi so bila upoštevana vsa navodila Zavoda za kulturno in spomeniško varstvo.

Izvajalec obnovitvenih del je bilo podjetje Remont iz  Celja.

V nedeljo, 28. oktobra, popoldne je potekala slovesen blagoslov obnovljene grobne kapele. Blagoslov je opravil naš gospod župnik Miro Bergelj, ki je vodil projekt obnove.

V programu, ki ga  je povezoval Milan Gorišek, sta sodelovala Pihalni orkester radeških papirničarjev in Župnijski zbor Sveti Peter.

Županja Rafaela Pintarič je pozdravila vse prisotne in se zahvalila vsem za uspešno skupaj izpeljani projekt. Andreja Tomažin pa je predstavila pripravljajoči se zbornik:  Plemiška družina Gutmansthal-Benvenuti in Radeče.

Sestre Usmiljenke se slovesnosti  zaradi slabih vremenskih razmer žal niso mogle udeležiti.

Vsi botri, donatorji in posamezniki, ki so največ pripomogli k obnovi, so prejeli lično izdelane spominke iz lesa ciprese in tise, ki sta rasli v  neposredni bližini grobne kapele in ju je bilo potrebno zaradi starosti in obnove odstraniti.

Kljub pravemu zimskemu vremenu se je blagoslova udeležilo lepo število občanov.

Obnova Gutmansthalove grobne kapele v Radečah je lep primer, kako lahko tudi v težjih gospodarskih in finančnih časih z močno voljo in skupnim delom lepo uspe tak projekt.

Miran Prnaver

Comments are closed.