NA GROBU NIKOLAJA PL. GUTMASTHALA-BENVENUTIJA

NA GROBU NIKOLAJA PL. GUTMASTHALA-BENVENUTIJA

V okviru obnove grobne kapele družine Gutmansthal–Benvenuti ter njene blagoslovitve na pokopališču v Radečah smo predstavniki župnije Radeče v petek, 26. novembra, obiskali grob Nikolaja pl. Gutmasthala-Benvenuti na pokopališču v Šmihelu v Novem mestu.

Nikolaj je  bil rojen  21. junija leta 1856 v Novem mestu v času, ko  je družina že imela  stalno bivališče  v gradu Weixelstein / Novi dvor na Hotemežu. Po smrti očeta dr. Ludviga leta 1890  je podedoval vse premoženje in ostal  v naših krajih do leta 1926, ko je posestvo prodal sestram usmiljenkam (Hčere krščanske ljubezni). Tako kot njegov oče, je bil tudi Nikolaj velik dobrotnik cerkve, kraju Radeče z okolico ter družinam, ki so bile potrebne pomoči.

Po odhodu iz Radeč je služboval kot komornik ljubljanske škofije pri papežu Piju XI., od leta 1933 pa do svoje smrti 24. septembra leta 1943 je živel kot usmiljeni brat v Konventu v Kandiji v Novem mestu.

Pokopan je na pokopališču Šmihel. Na nagrobni plošči je napisanih 26 usmiljenih bratov, ki so umrli v letih 1900 – 1954. V ograjenem delu je vidnih devet gomil usmiljenih bratov.

Napisna plošča z imeni je precej težko razpoznavna. Grobovi (gomile) so skromni, a ne povsem zanemarjeni.

Ob našem obisku smo prižgali svečke, položili cvetlični aranžma s posvetilnim napisom in pomolili v zahvalo in spomin ter za blagi pokoj njegove duše.

V povratku smo se ustavili na pokopališču na Raki na grobu sestre Imakulate (Antonija Knaus), ki je bila naša rojakinja in je po drugi svetovni vojni kot zadnja sestra usmiljenka zapustila Marijin dvor na Hotemežu.

Miran Prnaver

Comments are closed.