ZAKONSKA SKUPINA NA DUHOVNIH VAJAH

ZAKONSKA SKUPINA NA DUHOVNIH VAJAH

Lansko pomlad je na srečanju naše zakonske skupine gospod župnik Miro predlagal, da bi bilo dobro, če bi kdaj skupaj šli na duhovne vaje.

Drugi vikend v januarju letošnjega leta nas je sedem parov priromalo v Ljubljano v Ignacijev dom duhovnosti pri sv. Jožefu.  Nihče ni posebno vedel, kaj se bo dogajalo. Presenetilo in duhovno obogatilo nas je več zadev:

–         umirjen ples v krogu v samem začetku, ko smo se ob glasbi in čudovitem besedilu umirili ter začeli počutiti domače

–         jutranja meditativna sprehoda na grad in po mestnem jedru, v katerem smo na čisto poseben način dojemali stvarstvo, Stvarnika, svoje telo.

Duhovne vaje so imele naslov »Verujta in bosta živela«. Posamezna predavanja pa so govorila o tem, kako nas je on prvi ljubil, o potrebi naše osvoboditve od številnih skušnjav in o pomenu odpuščanja v našem življenju. Nadvse zanimiva, vesela in sproščena predavanja so spremljali odlomki iz filma Fireproof.

Po uradnem delu smo vsak sam v tihoti razmišljali o vsem slišanem in videnem. Nato smo se učili poslušati in slišati sozakonca. Na ponovnem skupnem srečanju smo, če smo želeli, izkustvo podelili s celotno skupino.

V soboto nas je obiskal naš gospod župnik in v kapeli smo imeli skupno sveto mašo, nato pa še kosilo in pogovor.

Pri sobotni večerji je večerji je p. Ivan pokazal posebno gesto služenja, saj nam je sam postregel in stregel večerjo.

V noči na nedeljo smo imeli priložnost, da smo ob izpostavljenem Najsvetejšem v kapeli molili in premišljevali.

V nedeljo smo vsi polni duhovnega bogastva in nove energije zapuščali Ignacijev dom. Čutili smo, kako smo obogatili sebe, svojega zakonca in tudi kot skupina smo povsem na novo zadihali.

Res upamo, da nam bo še kdaj dano, da se kot celotna zakonska ali kot zakonca ali morda posameznik vrnemo na katero izmed številnih ponudb, ki jih dom in prizadevni jezuiti ponujajo. In to v časih, ko smo še kako potrebni takšne duhovne hrane.

Miran Prnaver

Comments are closed.